Zbog braniteljskog statusa manja zatvorska kazna za silovanje

10.10.2022.

20:14

Autor: Nataša Ban/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Sudstvo

Sudstvo

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dvije godine zatvora bila je prva nepravomoćna presuda za silovanje sada bivšem HDZ-ovu načelniku općine Lasinje Željku Prigorcu. No, nakon žalbe, kazna mu je smanjena za četvrtinu i to zbog, naveo je sud - brojnih olakotnih okolnosti među kojima su i njegove zasluge u Domovinskom ratu.

Najprije dvije, sada godina i pol zatvora - za silovanje koje se dogodilo 2018. Sud objašnjava odluku: 

- Te olakotne okolnosti koje su pronađene da je riječ o optuženiku koji nikad nije bio kazneno niti prekršajno osuđivan, on se brine o invalidnom djetetu, te je sudionik Domovinskog rata koji je višestruko odlikovan, rekla je Ivana Bilušić, zamjenica glasnogovornika Visokog kaznenog suda RH.

Navođenje braniteljskog statusa kao olakotne okolnosti za kazneno djelo silovanja mnogima je zazvučalo apsurdno.

- Mislim da i sami branitelji ne vide smisao da se u tako teškim kaznenim djelima kao što je silovanje, zlostavljanje, uznemiravanje, koristi ta olakotna okolnost, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Takvo je slovo zakona, kategorični su na Visokom kaznenom sudu.

- Kakve veze ima to što je gospodin bio branitelj s tim što je počinio silovanje. Zašto je to olakotno? Zakon je propisao da jedno od mjerila za odmjeravanje kazne je prijašnji život počinitelja dakle optuženika, rekla je Bilušić.

Nije jednako je li netko u ratu bio u uredu ili na prvoj crti odakle može vući zdravstvene posljedice, tvrdi bivši sudac Primorac - no o tome, nastavlja, treba svjedočiti vještak. Generaliziranje braniteljskog statusa kao olakotne okolnosti nije dobro. 

- Vjerujem na kraju i sami branitelji sudionici Domovinskog rata su pristalice da ne treba sve generalizirati pa tako i sudjelovanje u Domovinskom ratu posebno kad su u pitanju počinitelji najtežih kaznenih djela, istaknuo je Damir Primorac, bivši sudac Županijskog suda u Splitu.

Žrtva silovanja danas živi u Njemačkoj, javila nam se putem društvenih mreža. Smanjenu presudu doživjela je kao pljusku njoj i njezinoj obitelji.

- Oprostite, niste odlikovani da nam upropaštavate živote, već da nas branite od svakog zla, kao što i rade časni branitelji, koje imam i u obitelji. Apsurd je uzimati nečije zasluge stare 30 godina na štetu mene i svih budućih ženskih bića koje možda zbog ovog mog slučaja neće uopće ni prijavljivati počinitelje. Časni Visoki kazneni sude, budite časni i odlikovanja u teškim kaznenim djelima ostavite tamo gdje pripadaju, časnim braniteljima, iz poruke Š. K., žrtve silovanja. 

Da se nešto mora promijeniti, smatra i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Poručuje - Hrvatska vojska i policija predstavnici su države, pa kada oni počine zločin, tretman prema njima treba biti stroži, a ne blaži.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!