Vatrogasci osiguravaju mjesto pada zrakoplova, putnici izvan životne opasnosti

28.06.2022.

10:48

Autor: HRT/Hina/D.M./S.M.

Olupina Cessne na Braču

Olupina Cessne na Braču

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica / DVD Brač

Sportski zrakoplov Cessna jutros je pao na otoku Braču kod pustinje Blaca. Nesreću je preživjelo dvoje putnika i pilot. Pomoć su sami zatražili, šaljući poruke nakon što su izgubili kontrolu nad zrakoplovom. Vatrogasci, koji su prvi došli na mjesto pada letjelice, na izrazito nepristupačnom terenu, izvukli su ljude iz nje. Liječnik navodi da putnici imaju teže ozljede, ali bez neuruloških oštećenja. Pilotu je rana na glavi sanirana. 

- Zrakoplov je brzo lociran. Dvije osobe i pilota zrakoplova vatrogasci su prenijeli do vozila. Organiziran je prijevoz do zračne luke na Braču. Do splitske bolnice ih je prevezao helikopter HRZ-a, gdje su zbrinuti, kazao je za Studio 4 HTV-a Srđan Kušćević, pročelnik Civilne zaštite Split. Dodao je kako su na terenu ostali dežurati vatrogasci kako zbog istjecanja goriva ne bi došlo do požara. 

Dvoje putnika zadobili su teže ozljede. Radi se o prijelomima više kralježaka i kod putnika, i kod putnice. To su stabilni prijelomi koji ne trebaju operacijsko liječenje. I jedno i drugo nemaju neuroloških oštećenja. Pilot je zadobio jednu oveću ranu na glavi koju smo mi sanirali, drugih nekih ozbiljnijih ozljeda nema. Osjetio je da mu zrakoplov gubi snagu i onda je napravio najbolje što je mogao u takvim okolnostima, mislim da je on najodgovornija osoba da nisu posljedice znatno teže, izjavio je Vlatko Ledenko, pročelnik Zavoda na neurokirurgiju KBC-a Split. 

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević priopćio je kako su ozlijeđene osobe izvan životne opasnosti. U njihovom izvlačenju do helikoptera sudjelovali su vatrogasci DVD-a Supetar i Bol. Potvrdio je kako se na mjestu pada letjelice i dalje nalaze vatrogasne snage koje osiguravaju prostor nesreće.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pohvalio je cijeli tijek akcije kao i brzu reakciju vatrogasaca koji su sudjelovali u ovoj intervenciji, a zahvaljujući kojima su spašeni ljudski životi.

Priopćenje Civilne zaštite: Od dojave do zbrinjavanja u splitskoj bolnici

- Operativni centar civilne zaštite zaprimio je danas, 28. lipnja u 9:36 sati od Hrvatske kontrole zračne plovidbe dojavu o padu zrakoplova tipa Cessna 172 na području Pustinje Blaca na otoku Braču. U zrakoplovu se nalaze tri osobe – pilot i dva putnika. Obaviještene su sve nadležne službe, a na mjesto događaja upućeni su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite uključujući pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Svi putnici su preživjeli i prema procjeni vatrogasaca, koji su prvi došli na mjesto događaja, nisu u životnoj opasnosti. Akcijom spašavanja koordinira pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split", priopćila je Civilna zaštita u 11 sati.

Pilot državljanin Srbije, putnici Austrijanci

- Putnici zrakoplova Cessna 172, koji se jutros srušio na otoku Braču, prevezeni su helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u KBC Split gdje će im biti pružena daljnja medicinska pomoć. Prema informacijama policije, pilot je državljanin Republike Srbije, a dvoje putnika su državljani Republike Austrije. Na lokaciji pada zrakoplova vatrogasci su osigurali područje od požara te će policijski službenici u suradnji s Agencijom za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu provesti očevid. Ravnateljstvo civilne zaštite zahvaljuje svim operativnim snagama na promptnoj i profesionalnoj reakciji, stoji u priopćenju objavljenome u 13 sati.


HGSS: Teren izuzetno nepristupačan

- U spašavanju putnika iz zrakoplova koji je jutros pao na području Brača sudjeluju vatrogasci, policija, timovi HMP-a, spašavatelji HGSS Split - ispostave Brač te je upućena dežurna ekipa letača spašavatelja s helikopterom HRZ-a. Radi se o izrazito nepristupačnom terenu. Vatrogasci koji su prvi došli na teren su locirali zrakoplov i izvukli članove posade, objavila je ranije na Facebooku Hrvatska gorska služba spašavanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!