SPPH: Pravosudni policajci ne idu u štrajk

12.06.2023.

14:04

Autor: HRT/V.G./Hina

Prosvjed Sindikata pravosudne policije/Arhiva

Prosvjed Sindikata pravosudne policije/Arhiva

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Sindikat pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) izvijestio je nakon sastanka Predsjedništva sindikata i provedene ankete među članovima da neće ići u štrajk nakon što je prihvatio ponudu Vlade RH o povećanju plaća.


- Podržavamo odluku Vlade o povećanju, kroz dodatak, plaće službenicima koji su imali najnižu plaću odnosno koeficijent. Dodatno na plaću Vlada svojom odlukom podiže plaću i drugim službenicima i namještenicima. Upoznati smo, što također podržavamo, da će ovaj dodatak ulaziti u koeficijent i koji će stupanjem na snagu Zakona o plaći i kroz podzakonske akte naknadno rasti 10 do 15 posto', priopćio je SPPH.

Sindikat je istaknuo kako je zaključak o nepokretanju štrajka donesen nakon provedene ankete među članovima sindikata te da je Predsjedništvu SPPH predočen pisani odgovor na zahtjeve sindikata upućen Ministarstvu pravosuđa i uprave (MPU).

- Ono što je za nas najvažnije, a izraženo kroz zahtjev, pisano je jamstvo da će predstavnici SPPH sudjelovati kao članovi povjerenstva u izradi Zakona o pravosudnoj policiji i drugim zaposlenicima zatvorskog sustava, kao i u izradi podzakonskih akata odnosno Uredbe o zvanjima i Uredbe o koeficijentima, izvijestio je Sindikat.

SPPH je naglasio da se ministarstvo na sve zahtjeve očitovao pozitivno i pisanim dopisom prihvatilo.

Zahtjevi su se, pored povećanja plaće od 15 posto, odnosili na prijem 200 vježbenika, povećana sredstva iz proračuna za nabavku opreme materijalno tehničkih sredstava, obuće i službene odjeće za pravosudnu policiju, novih motornih vozila za prijevoz zatvorenika i slično.

Najveće povećanje onima s najmanjim plaćama


Dodaju da su zahtjevi išli i u pravcu adekvatnog smještaja službenika prilikom privremenog smještaja u drugu ustanovu kao i plaćanje dana provedenih u privremenom premještaju reguliranih kolektivnim ugovorom. Uz to, vježbenicima na temeljnom tečaju za pravosudnog policajca zahtijevani su besplatni obroci za vrijeme pohađanja tečaja.

Sindikat navodi da je odluka Vlade potaknuta zahtjevima SPPH i njihovim sindikalnim akcijama te ističe da je u početku prijedlog o načinu povećanja plaće kroz dodatak bio namijenjen prvenstveno rješavanju njihovih zahtjeva, a kojeg je kasnije Vlada prihvatila i prezentirala svim službenicima i namještenicima u državnim i javnim službama.

SPPH je prošlog ponedjeljka izvijestio da će nakon sastanka s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom razmotriti ponudu resornog ministarstva oko povećanja plaća. Naveli su da je ponuda približna onome što su tražili i da bi ljudi s najnižim plaćama najviše osjetili ponuđeno povećanje. Nadodali su da ponuda o povećanju ne bi išla kroz koeficijent, već kroz dodatke u neto iznosu.

Premijer Andrej Plenković najavio je prošlog ponedjeljka nakon sastanka sa sindikatima da će od lipnja za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama rasti plaće od 60 do 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima s najmanjim plaćama, do 20 posto, a i regres od 300 eura primijenit će se na sve.

Ova odluka bi se već primjenjivala za plaću u lipnju i bila bi isplaćena u srpnju, a njom će biti obuhvaćeni i pravosudni službenici koji su u štrajku od 5. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!