08:20 / 05.10.2018.

Autor: M.M./HRT

Šprem: Učitelji su najvredniji potencijal u društvu jer stvaraju buduće generacije

-

-

Foto: - / -

Svjetski je dan učitelja. Jedna od brojnih mudrih izreka o učiteljima kaže: "Ne predaje učitelj samo ono što zna i ono što želi, učitelj predaje ono što jest".
Svjetski je dan učitelja. Oni nam mnogo daju, a mi im malo vraćamo. Jedna od brojnih mudrih izreka o učiteljima kaže: Ne predaje učitelj samo ono što zna i ono što želi, učitelj predaje ono što jest. Gosti emisije Dobro jutro Hrvatska bili su Sanja Polak, učiteljica i književnica, Mišo Basić, učitelj i glazbenik i Sanja Šprem, učiteljica i sindikalna čelnica.

Učiteljica i književnica Polak, koja je napisala knjigu "Dnevnik Pauline P." rekla je kako je učenici u razredu doživljavaju kao najnormalniju učiteljicu.

Na konstataciju kako učitelji danas više nemaju autoritet i nisu cijenjeni Polak je poručila svima koji tako misle da uđu u razred i rade sa razredom pola sata. Mislim da učitelji imaju veliki utjecaj i autoritet, a ove sitne bubice preko kojih moramo preskakati trebamo zanemariti, držati do svog stručnog i ljudskog potencijala i to je baza svakog autoriteta. Izuzetno smo vrijedna struka i bavimo se nečim najvrednijim na svijetu, a to su djeca.

I sindikalna čelnica Šprem složila se da se učitelje dovoljno ne cijeni u Hrvatskoj. Ne samo da su materijalno potplaćeni nego su i društveno degradirani. Međutim, veći problem su priče da su učitelji uhljebi, neradnici i to može demotivirati učitelje i urušitit on empatiju, entuzijazam s kojim učitelji svakodnevno ulaze u razred. Učitelj su najvredniji potencijal u društvu jer stvaraju buduće generacije, rade s učenicima koji su budućnost naše domovine, istaknula je.

Mišo Basić, jedan od najpopularnijih učitelja u Hrvatskoj, rekao je da je oduvijek znao da je učionica njegov prirodni prostor, te da nije samo autoritet, već i mama, tata, baka, deda, prijatelj i brat, te da ga zato učenici vole. 

A na pitanje koja bi pjesma najbolje oslikala učitelje, Basić je rekao da njega prije roditeljskog sastanak i nekih važnih događaja motivira "Highway to hell", te dodao da to ne znači da putuju u tom smjeru, nego da pjesma ima energiju koja treba učiteljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!