Spriječen unos 4200 litara opasnih herbicida, kazna 100.000 kn

14.02.2022.

17:53

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivica Galović / PIXSELL

Na graničnom prijelazu Ilok carinski službenici spriječili su u nedjelju nezakonit unos u Hrvatsku 4200 litara opasnih herbicida, izvijestila je u ponedjeljak Carinska uprava.

Riječ o robi za čiji su legalan unos i uvoz u carinsko područje EU-a potrebne posebne dozvole mjerodavnih inspekcijskih službi, ističe Carinska uprava.


Herbicid je bio skriven među legalno prijavljenom robom u teretnom vozilu kojim je upravljao bugarski državljanin. Izdan mu je prekršajni nalog i novčana kazna u iznosu od 100.000 kuna, dok je herbicid oduzet.


Carinska uprava upozorava na opasnost od herbicida koji dolaze na tržište EU-a bez prethodne provjere i odobrenja mjerodavnih tijela, jer mogu imati vrlo nepoželjne učinke na uzgoj bilja, a tako i visoke rizike te biti opasni za ljude, životinje i okoliš. Carinska služba stoga djeluje kao prva crta obrane od unosa opasnih proizvoda i nezakonitog prometa na tržištu EU-a.


Provodeći redovne i ciljane mjere nadzora u robnom i putničkom prometu u prošloj godini carinici su oduzeli 31.950 komada lijekova (9520 komada koji sadržavaju narkotike), 18.039.122 komada različitih vrsta i marki cigareta i 80 tona duhana, te oko 300 kilograma (179,10 litara /60,48 kilograma) različitih herbicidnih pripravaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!