13:49 / 31.01.2021.

Autor: T.V./Hina

"Spriječiti govor mržnje protiv sudaca i stečajnih upravitelja"

HS i HUSU: Spriječiti govor mržnje protiv sudaca i stečajnih upravitelja

HS i HUSU: Spriječiti govor mržnje protiv sudaca i stečajnih upravitelja

Foto: Ilustracija / Pixabay

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) i Hrvatska udruga stečajnih upravitelja (HUSU) pozvale su na sprječavanje stvaranja govora mržnje protiv sudaca, stečajnih upravitelja i drugih sudionika u sudskim postupcima istaknuvši da se sporovi smiju rješavati samo kroz institucije sustava.

- Povodom tragičnih događaja tijekom jučerašnjeg dana u Šibeniku i Vodicama, Udruga hrvatskih sudaca (UHS) i Hrvatska udruga stečajnih upravitelja (HUSU) skreću pozornost hrvatskoj javnosti na atmosferu linča i stalnog omalovažavanja rada sudaca i stečajnih upravitelja, čime se stvara kako nesigurnost ljudi koji obavljaju sudačku i stečajno upraviteljsku dužnost, tako i nepovjerenje i nesigurnost građana u institucije Republike Hrvatske, što može ponovo dovesti i do ovako tragičnih događaja, upozorava se u nedjelju u priopćenju UHS-a i HUSU-a.

Pozivaju sve koji sudjeluju na bilo koji način u stvaranju javnog mnijenja da spriječe govor mržnje protiv sudaca, stečajnih upravitelja i drugih sudionika u sudskim postupcima, da objektivno prikazuju rad svih sudionika u sudskim postupcima, te da ukažu da se sporovi mogu i smiju rješavati samo kroz institucije sustava.

UHS i HUSU u priopćenju izražavaju i spremnost na suradnju s medijima na tumačenju svih pojedinosti nemilog događaja, koji se tiču postupanja suda, odnosno stečajne upraviteljice, a sve u cilju istinitog i objektivnog informiranja javnosti.

U subotu je, kako se doznaje Iz izvora bliskih istrazi, vlasnik tvrtke Matkol u stečaju Branko Koloper automatskim oružjem likvidirao bračni par Marija i Radojku Danek te Tonija Šparadu, a u Vodicama izvršnog direktora maloprodajnog lanca "Djelo" Tedija Slamića. Ekonomistica Radojka Danek bila je stečajna upraviteljica u brojnim tvrtkama. Policija, koja nije objavila identitet stradalih, potvrdila je da je počinitelj sa žrtvama bio u poslovnom odnosu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!