20:12 / 11.02.2020.

Autor: IMS/Tema dana/HRT

Sraz Ostojića i Filipovića o zaštiti interesa Zagrepčana

-

-

Foto: - / -

Povlačenje glasovanja u Saboru u petak ne bih gledao kao ništa spektakularno, to nije prvi put, rekao je Filipović. Ostojić pak uzvraća - preslagivanje, telefoni, ubjeđivanje, ohrabrivanje, punktovi...
Nakon mjeseci rasprave, prigovora, javnih prosvjeda, Gradska skupština Grada Zagreba odbila je prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana. Srušio ga je HDZ. O suradnji HDZ-a i Milana Bandića u HRT-ovoj "Temi dana" govorili su Davor Filipović, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i Rajko Ostojić, SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije se odazvao ponovljenom pozivu u emisiju. Iz njegova ureda stigao je tek odgovor da nitko ne može gostovati u emisiji.
Sabor odgodio glasovanje predviđeno u petak

HDZ nije dao potporu GUP-u, jer nisu usvojeni naši amandmani i ne bih to promatrao kroz prizmu rušenja rekao je Filipović.

- Istaknut ću kako je bilo odluka u kojima HDZ nije dao potporu, to su izgradnja kompostane u Brezovici, izgradnja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u Podsusedu. I tada smo rekli ne, a suradnja je nastavljena i u budućnosti. Tako očekujem da će se dogoditi i sada.

Rajko Ostojić je zahvalio svim građanima, arhitektima, urbanistima, koji su ukazali na važnost javnog interesa.

- Mi u oporbi smo naprosto njihove ideje prezentirali i štitili naše građane, naše zelene površine, kvalitetu života naših građana i naprosto javni interes. Za razliku od onih koji traže drugačije.

Biti glas građana znači predložiti i nekakve amandmane i sugerirati što bi u GUP-u moglo biti bolje, a to od kolega iz oporbe uopće nismo čuli. Oni su upozoravali na tobože nekakvu opasnost o izgradnje na velesajmu i hipodromu na temelju nekakvog neobvezujućeg memoranduma koji je potpisao gradonačelnik Bandić u Dubaiju kojemu je istekao rok.

Ulagali smo amandmane uzvratio je Ostojić i dodaje, mi smo branili struku.

- HDZ se nije snašao. Kolega je profesor i bio je sigurno mentor nekim doktorandima, dakle kad branite doktorski rad kod Marka Markovića i tijekom obrade rada, dakle prošla je cijela procedura, on je  - HDZ u ovom slučaju, kaže mijenjam temu. Promijenit ću metodologiju. Stavit ću još 15 amandmana, pa smanjio 4 i na kraju bi htio iste rezultate. Da je to profesor Filipović, koji je sjajan profesor, onda bi njegov dekan rekao procijenite vaše radne sposobnosti. Barem dva amandmana koja su povučena je bilo čisto pogodovanje članovima HDZ-a.

Nije bilo pogodovanja, tvrdi Filipović i ističe kako su amandmani bili još u sedmom mjesecu prošle godine.

- Jedan od naših amandmana je Crkva na Trnjanskoj Savici. Na Vrbanima smo tražili javni park. Izgradnju zdravstvene stanice, društvenog doma i sličnih stvari, kaže Filipović.

U sljedeća tri mjeseca ići ćemo u smjeru vrhunskih projekata, povlačenju europskih sredstava poput rotora kaže Filipović. Ključno je što su rekli urbanisti, naglasio je Ostojić i dodaje kako Bandić već prijeti koalicijskom partneru HDZ-u skinut ću rukavice.

- Počeli su unutarstranački izbori u HDZ-u, glavni tajnik Jandroković prijeti HDZ-ovim ministrima da će izaći neugodne stvari, ali ono što ćemo sada napraviti u tu ekipu ćemo ubaciti HNS. Ubacit ćemo APN, neke druge stvari i bit će vam vrlo, vrlo zanimljivo.

Hoće li se reflektirati ova situacija na nacionalnoj razini?

- Ne mislim da će se reflektirati, krajem godine ionako idu parlamentarni izbori, iako ja ne volim ništa predviđati, jer kako se kaže da ekonomisti i meteorolozi sa stopostotnom sigurnošću mogu govoriti jedino govoriti o prošlim događajima. Ne volim predviđati, ali mislim da nekako da će doći do redovnih parlamentarnih izbora, kaže Filipović.

- Činjenica je da su urbanisti, oporba, neću reći politička opcija, to su građani pobijedili. To je činjenično stanje i stoga još jednom zahvala svim građanima, arhitektima koji su prekrasne vizure grada Zagreba uspjeli sačuvati, kaže Ostojić.

Povlačenje glasovanja u Saboru u petak ne bih gledao kao ništa spektakularno, to nije prvi put, događalo se to tijekom ovog mandata, prema tome to je jedna uobičajena situacija, rekao je Filipović. Ostojić pak uzvraća - preslagivanje, telefoni, ubjeđivanje, ohrabrivanje, punktovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!