07:18 / 19.09.2018.

Autor: HRT

Sraz političkih rivala nakon pola godine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor počeo je jesensko zasjedanje, a zastupnike, koji se nakon dvomjesečne stanke ponovno vraćaju u svoje klupe, čeka opsežan dnevni red na kojem je već sada 127 točaka.
Intoniranjem hrvatske himne i minutom šutnje za preminule branitelje počelo je jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora.

Nakon dvomjesečne stanke zastupnici će u kontinuitetu raditi do 31. listopada, a na dnevnom redu trenutačno ih čeka 127 točaka. No da bi došli do prve od njih, moralo se odraditi tradicionalno aktualno prijepodne. Kako izgleda prvo zastupničko "rešetanje" premijera i ministara nakon gotovo pola godine? 

Imati jaku i konsolidiranu oporbu glavni je preduvjet da bi bilo koji predsjednik, bilo koje Vlade sa strepnjom došao u Hrvatski sabor odgovarati na zastupnička pitanja. Kako u Hrvatskoj taj preduvjet trenutno nije ispunjen, onda sraz dvojice političkih glavnih rivala izgleda ovako:Počelo je oštro. Vlada, prema mišljenju SDP-a, u dvije godine mandata nije učinila ništa.

Davor Bernardić (SDP) kazao je da je pala industrijska proizvodnja, slabija je turistička sezona, najavljeno je gašenje Rafinerije Sisak, a eskaliralo je i u Uljaniku jer su, kaže, "dvije godine gurali probleme pod tepih". "U Hrvatskoj žmirite pred rastućim fašizmom, a u obrazovanju se provodi reforma bez udžbenika i računalne opreme. Posebno me brine stanje u zdravstvu. Jeste li ikakvu reformu napravili u zadnje dvije godine?", pitao je Bernardić.

"Gledam malo iza vas, da mi ne bi neki krupni kapitali ili uvozni lobi nešto naudio, ali vidim samo sitni SDP i jedan grintavi gremij ljudi koji vas napušta svakoga dana", odgovorio mu je Plenković, dometnuvši da su podignute prosječna i minimalna plaća, rapidno je - kaže - smanjen javni dug, smanjena je nezaposlenost...

"SDP može imati svojih problema, ali nikada nećemo pljačkati Hrvatsku", poručio mu je Bernardić nazivajući mirovinsko reformu velikom prodajom magle. Ustvrdio je i kako je Plenkovićeva cijela karijera nastaviti svoje briselske ambicije.Na transparentu su SDP-ovci pobrojili probleme u zdravstvu, a nastavili pitanjem o problemima u brodogradnji.


Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Željko Jovanović (SDP) premijeru je posebice zamjerio stanje u Uljaniku i 3. maju, ali i loše stanje u zdravstvu. "Niti je SDP sitan, niti su SDP-ovci grintavi. Svatko ima svoje probleme i mi ćemo ih riješiti bez vašeg podbadanja", poručio je Plenkoviću. Ustvrdio je i kako je premijeru u Uljaniku bila važnija besprijekorna frizura od kršenja zakona pa nije stavio zaštitnu kacigu. Prozvao ga je i za sudbinu 3. maja koji je pred kolapsom te zatražio pisani odgovor.

Podsjetio je na program Vlade koji predviđa da će građani imati solidarno sveobuhvatno zdravstvo, svima dostupnu zdravstvenu zaštitu. "Je li zaista tako i je li zdravstvo dostupnije i kvalitetnije?", pitao je Jovanović.

Jovanovićeve tvrdnje o Uljaniku Plenković je nazvao difamacijom i neistinom. Cijela ova financijska godina, kazao je, funkcionira zahvaljujući ovoj Vladi. Što se tiče zdravstva, rekao je da se u Puli gradi bolnica, za Rijeku su - kaže - donesene odluke, za unaprijeđenje skrbi majke i djece diljem Hrvatske ogromne su investicije, nabrajao je.

"Upravo ste dezinformirali javnost, država je najveći pojedinačni vlasnik Uljanika, zabadali ste glavu u pijesak a sada pokušavate prodavati maglu, a za 3. maj ne radite ništa i on je pred potonućem", uzvratio mu je Jovanović.Procesuiranje ratnih zločina

SDSS-ovce je zanimalo pitanje procesuiranja ratnih zločina. Borisla Miloševića zanimalo je što je pravosuđe napravilo od 1991. do danas na razini cijele Hrvatske za procesuiranje ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odgovorio mu je da su bile podignute 2104 optužnice, od toga je bilo 620 osuđujućih presuda.

Postavljeno je i pitanje o nefunkcioniranju hitne pomoći. Ministar Milan Kujundžić rekao je da s novim zakonom koji će stupiti na snagu s novom organizacijom funklcionalnog povezivanja objedinjenog bolničkoga, županijske Hitnedodatno educiranih medicinskih sestara  i tehničara. Bit ćemo učinkoviti , a nećemo povećati troškove", rekao je Kujundžić.

Mrak Taritaš upitala premijera o pozdravu dvojice ministara Norcu

Anka Mrak Taritaš
(Glas) pitala je premijera o pozdravu dvojice ministara Mirku Norcu kojeg je hrvatsko pravosuđe osudilo za ratne zločine, kao i kuda vodi zemlju: "Putem vaše prijateljice Angele Merkel ili putem prijatelja naše predsjednice Viktora Orbana?".

Plenković je ponovio da su ministri Damir Krstičević i Tomo Medved pozdravili Mirka Norca u svojstvu suborca i da to ne znači da Vlada ne poštuje presudu hrvatskih sudova. Glasovanja HDZ-ovih europarlamentaraca protiv izvješća o Mađarskoj opravdao je time što taj postupak nije pokrenula Europska komisija već zastupnici jedne političke skupine.

Esih Plenkoviću: Pripremite si padobran

Zaiskrilo je na relaciji Esih - Plenković vezano uz referendum. Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) u opširnom pitanju upitala je premijera koliko dugo će još biti u koaliciji sa SDSS-om i kada će biti provjereni potpisi za referendum GI 'Narod odlučuje' o izmjenama izbornih pravila. Plenković je u opširnom odgovoru uzvratio da ministar uprave i ministar Lovro Kuščević rade svoj posao. Izbrojat će se svaki potpis. Ono što pokazujete je jedna zapanjujuća, loša za državu, podrivačka poruka nepovjerenja u institucije. Zašto to radite?, upitao je Plenković i dodao da je ona dobila mandat njegovom greškom i greškom Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Esih je kazala da je zadovoljna njegovim odgovorom. Kolega Zlatko Hasanbegović upravo odgovara novinarima na vaše izjave da mi stojimo iza teških nacionalnih pokreta usmjerenih upravo protiv vas. U Australiju smo pozvani mi, a ne netko iz HDZ-a jer ta stranka tamo rapidno gubi, kazala je među ostalim Esih Plenkoviću i poručila mu - pripremite si padobran.Krešo Beljak (HSS) upitao je ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić je li joj neugodno kada Hrvatsku prozivaju zbog odustajanje od antifašističkih vrijednosti moderne Europe, ne preciziravši tko je i u kojoj prilici prozivao Hrvatsku. Ovo što vi govorite ja nikada nisam čula. Takvo pitanje ne postoji. Hrvatska je članica EU i NATO i to u najvećoj mjeri određuje našu vanjsku politiku, odgovorila je Beljaku ministrica vanjskih poslova Pejčinović Burić.

Drago mi je što ste demantirali ono što sam rekao i što čvrsto stojite na antifašističkim temeljima ... indirektno ste začepili usta svima onim koji provode reviziu povijesti, a došli su iz vaših redova, ustvrdio je nadalje  Beljak, prozvavši pritom ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda zbog 'pokapanja vojnika iz Drugog svjetskog rata s vojnim počastima', a ministricu obrazovanja Blaženku Divjak zbog, kako kaže, lektire za šesti razred s pjesmama o Juri i Bobanu.

Domagoj Hajduković (SDP) upozorio je na tešku situaciju u Croatia Airlinesu, kašnjenje letova, odlazak radnika, nezadovoljstvo putnika zanimajući što Vlada radi na tom polju.

Premijer Andrej Plenković ironično je čestitao SDP-ovcu Siniši Hajdašu Dončiću jer je prvi potpredsjednik Sabora u povijesti te institucije koji je suspendiran u vlastitoj stranci, ujedno mu zamjerivši jer čita iz tablica dok postavlja zastupničko pitanje, na što je prozvani Hajdaš Dončić ustvrdio da je Plenkoviću funkcija malo udarila u glavi i ima čudnu razinu bahatosti.

Članovi Vlade odgovarali su na 38 zastupničkih pitanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!