16:04 / 23.03.2018.

Autor: I.B./Hina

Srbija i Hrvatska uskoro razmjenjuju popis osumnjičenih i optuženih za ratne zločine

Dražen Bošnjaković

Dražen Bošnjaković

Foto: - / -

Drugo pitanje koje su danas otvorila dva pravosudna izaslanstva procesuiranje je ratnih zločina.
Srbija i Hrvatska u idućih će tridesetak dana početi pripremati popise osoba osumnjičenih i optuženih za ratne zločine s obje strane kako bi se provela razmjena podataka i ubuduće izbjegli incidenti na granicama, dogovoreno je na sastanku ministara pravosuđa Hrvatske i Srbije u Beogradu.

"Dogovorili smo da ćemo u najkraće vrijeme, narednog tjedna, dostaviti imena članova radne skupine s naše strane, a kolege iz Ministarstva pravde Srbije sa svoje kako bi se se u idućih 30 dana sastali i počeli raditi na razmjeni podataka o osobama osumnjičenima za ratne zločine na obje strane", izjavio je za Hinu hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poslije sastanka sa svojom srbijanskom kolegicom Nelom Kuburović.

Bošnjaković je rekao da se na taj način žele izbjeći incidenti kakvih je dosad bilo kad netko od osumnjičenih za ratne zločine, bilo s koje strane, dođe na granicu "i ima neugodnosti". U svezi s tim popisima bila su formirana povjerenstva još 2010, "ali su naprosto u nekoj fazi prestala raditi", objasnio je hrvatski ministar.

Drugo pitanje koje su danas otvorila dva pravosudna izaslanstva procesuiranje je ratnih zločina, a zaključeno je da "treba formirati ekspertne radne skupine" čiji bi zadatak bio pripremanje međudržavnog sporazuma kojim bi bila obuhvaćena i definirana sva pitanja vezana uz tu problematiku kako bi se ubuduće "izbjegli zastoji i čekanje".

Srbijansko ministarstvo priopćilo je poslije sastanka kako su se obje strane suglasile da "postoji dobra volja dviju država za suradnjom i rješavanjem svih otvorenih pitanja u pravosuđu".
Nela Kuburović (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)

Nela Kuburović (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!