16:47 / 18.11.2019.

Autor: P.F./HRT

Srbija mora otvoriti arhive o nestalima ako želi u EU

-

-

Foto: - / -

Put Srbije prema EU-u pun je uvjeta po novoj metodologiji i trajat će jako dugo. Pitanja nestalih temeljna su pitanja koja se odnose na poglavlje Temeljna prava, rekao je premijer Plenković.
Stradanje Vukovara posebno je teško za obitelji nestalih branitelja i civila. Na pitanja novinara o toj bolnoj temi odgovarali su premijer i ministri.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i danas je izrazio nezadovoljstvo dinamikom procesuiranja ratnih zločina. - Treba doći do političke volje da se podaci koji su u Beogradu dostave Hrvatskoj i da konačno saznamo sudbinu svih naših ljudi. Put Srbije prema EU-u pun je uvjeta po novoj metodologiji i trajat će jako dugo. Pitanja nestalih temeljna su pitanja koja se odnose na poglavlje Temeljna prava, rekao je premijer Andrej Plenković novinarima.  

- Srbija će morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo. Postoje mehanizmi kojima se Hrvatska može poslužiti kad je riječ o pregovaranju bilo koje države koja pretendira ući u EU, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ministar Tomo Medved kaže da ulažu velike napore kako bi se pronašli nestali, a to je, ističe, prioritet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!