Investitori u golf na Srđu izgubili jednu arbitražu, stižu reakcije

25.05.2023.

Zadnja izmjena 19:46

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/Hina/HRT/A.V.

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Međunarodni centar za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu odbio je zahtjev investitora za naknadu štete u slučaju izgradnje golf terena na Srđu. Tvrtka Razvoj Golf, odnosno nizozemski investitor, zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka predala je prije šest godina, tražeći od Hrvatske 500 milijuna eura odštete zbog, kako je navela, "potpune blokade projekta", u koji je uložila više od 130 milijuna eura.

Projekt izgradnje golf terena na Srđu, koji se prvi put spominjao još 1999., obilježili su sudski sporovi, nezakonita dokumentacija, proširivanje projekta kako bi se povećala izgrađenost te referendum kojim su se Dubrovčani prije deset godina izjasnili da takav projekt ne žele. Odbijanjem investitorova zahtjeva za odštetu arbitražni sud potvrdio je zakonitost djelovanja hrvatskih institucija.

Franković: Vjerujem da će se druga dva postupka jednako pozitivno završiti kao i prvi


Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je u četvrtak kako je odluka arbitražnog suda u Washingtonu (ISCD) vrlo važna za još dva arbitražna postupka u vezi s tim projektom.


Franković je na konferenciji za novinare u Dubrovniku rekao da se druga arbitraža, koju je pokrenuo osobno investitor Aaron Frenkel, vodi na istom sudu, a treća se vodi na arbitražnom sudu Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, gdje tvrtka Razvoj Golf tuži Grad Dubrovnik zbog ukidanja koncesije za tvrđavu Imperial na Srđu.


- Nedvojbeno je odlukom u prvoj arbitraži jasno da RH nije sprječavala investitora u provedbi projekta u okviru zakona niti ga je neka hrvatska institucija favorizirala pri ishođenju bilo kakvih akata, već se sve radilo po zakonskim procedurama. Dobili smo prvu rundu. Vjerujem da će se druga dva postupka jednako pozitivno završiti kao i prvi, istaknuo je Franković.

Na zahtjev stranke Srđ je Grad da se projekt izbriše iz prostornih planova Franković je odgovorio kako su u tijeku izmjene i dopune GUP-a kroz koje će se ocijeniti što je najbolje za grad.

- Prostor Srđa je izvanredan i treba ga oplemeniti. Sad nije u primjerenom stanju, ali moramo pričekati kraj svih postupaka pa ćemo u dijalogu s građanima dogovoriti što je najbolje za grad. Na tom je području više vlasnika, među kojima stanovnici Bosanke i Crkva. Vjerujem da možemo postići suglasje, rekao je Franković.

Dodao je kako smatra frapantnim što je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na arbitraži svjedočio za tužitelja, a protiv države čiji je bio predsjednik.

- DORH je odlučio da budem svjedok koji će zastupati interese RH u postupku u Parizu. Na istom letu je bio bivši predsjednik Stjepan Mesić sa svojim osiguranjem. U tom trenutku nisam znao da je i on svjedok tužitelja Aarona Frenkela. Bilo bi očekivano da je odbio svjedočiti, na što ima pravo. Netko tko je bio predsjednik države ne može, ne smije i ne treba govoriti protiv iste te države u trenutku kad toj državi prijeti velika financijska šteta, istaknuo je Franković.

Zahvalio je zamjenicama glavne državne odvjetnice Snježani Frković i Danici Damjanović na radu i predanosti u suradnji s međunarodnim odvjetnicima Republike Hrvatske.

Srđ je Grad: Projekt golfa na Srđu izbrisati iz prostornih planova


Đuro Capor iz stranke Srđ je Grad (SJG) pozvao je dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića da iz prostornih planova izbriše projekt golfa na Srđu.


Capor je na konferenciji za novinare pred dubrovačkom Gradskom upravom podsjetio da je gradska vlast upravo arbitražu koristila kao izliku da se projekt ne bi izbrisao iz prostornih planova.


- Volja građana na referendumu 2013. godine je bila jasna. Više ih se izjasnilo protiv projekta nego što ih je glasalo za Frankovića. Očekujemo od gradonačelnika i njegovih koalicijskih partnera, nekadašnjih članova 'Dubrovačkog dogovora' i golf-koalicije, da se jasno distanciraju od projekta i korupcije koja je pratila donošenje prostornih planova, poručio je Capor.


- Volja građana na referendumu 2013. godine je bila jasna. Više ih se izjasnilo protiv projekta nego što ih je glasalo za Frankovića. Očekujemo od gradonačelnika i njegovih koalicijskih partnera, nekadašnjih članova 'Dubrovačkog dogovora' i golf-koalicije, da se jasno distanciraju od projekta i korupcije koja je pratila donošenje prostornih planova, poručio je Capor.

Dodao je i da je uloga gradonačelnika Frankovića u arbitražnom postupku "bila marginalna", jer je sudjelovao po službenoj dužnosti.

- Ne mogu mu zaboraviti skandiranje 'Ja sam za golf'. To je ponavljao 2015. i 2016. kad je ne samo podržavao projekt koji je gurao Tomislav Karamarko, nego i sve postupke koji su pravomoćno na hrvatskim sudovima dokazani kao nezakoniti. Dobro je da se predomislio, ali da nove izmjene GUP-a ne bi bile kozmetičke tražimo brisanje smještajnih kapaciteta iz prostornih planova, rekao je Capor.

Podsjetio je da su se od 2006. građani i udruge civilnog društva, a kasnije i SJG, suprotstavljali sprezi investitora i političkih struktura na gradskoj i državnoj razini.

- To je 17 godina dokazivanja da je projekt štetan za Dubrovnik, a zamalo i za Republiku Hrvatsku, da je arbitražna presuda bila drukčija. Ovom presudom su se potvrdile presude hrvatskih sudova, koje u tri navrata dokazuju da su članovi HDZ-a pogodovali investitoru Razvoj Golf i da se na nezakonit način mijenjali prostorne planove, osiguravali prenamjenu zemljišta i uvećavali vrijednost, ustvrdio je Capor.

Ćerimagić: Zbog odmazde investitora, protiv Zelene akcije pokrenut niz sudskih postupaka 

Enes Ćerimagić iz Zelene akcije (ZA) izjavio je da se presuda čekala šest godina, a da se ZA u postupak uključila u svojstvu 'prijatelja suda'.

- Htjeli smo objasniti okolnosti u kojima se odlučivalo o projektu. Upravo je ta argumentacija bila ključna da bi sud donio takvu odluku, rekao je Ćerimagić te podsjetio da su inicijativa Srđ je naš i Zelena akcija 2016., uz potporu udruženja arhitekata, na sudu u Splitu osporili zakonitost dozvola izdanih za projekt.

- Nezadovoljni takvim ishodom investitori su, kao vrstu pritiska, pokrenuli arbitražni zahtjev u kojem tuže RH, a prema medijskim napisima tražena odšteta je iznosila 500 milijuna eura. Kao odmazdu prema ZA, investitor je pokrenuo niz sudskih postupaka. U tijeku su dva, protiv organizacije i protiv odgovornih osoba, kako bi nam se otežao rad i sudskim troškovima i kaznama onemogućilo naše kritičko propitivanje i pravo na kritičku i slobodnu riječ, izjavio je Ćerimagić.

Napomenuo je da bi projekt, da se ostvario, za Dubrovnik bio poguban i u smislu klimatskih promjena, uz već aktualan problem pretjeranog turizma.

Vlahušić: Vjerojatno će investitor pričekati druge dvije arbitraže


Tvrtka Razvoj Golf nije željela komentirati odluku arbitražnog suda, no činjenica je da je ona i dalje vlasnik dijela zemljišta na Srđu te da je projekt još u gradskim prostornim planovima.


- Vjerojatno će investitor pričekati druge dvije arbitraže i nakon toga sjesti sam sa sobom i odlučiti što će s nekoliko stotina tisuća kvadrata zemljišta ili nekoliko milijuna kvadrata zemljišta, od 300 hektara on vjerojatno ima polovicu, rekao je bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.


Naime, investitor Aaron Frenkel pokrenuo je, osobno i u ime tvrtke, niz drugih sporova protiv Grada i Zelene akcije - čija se rješenja još čekaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!