10:37 / 21.02.2020.

Autor: D.M./HRT

Srebrnjak bez ravnatelja - Nogalo: Novac se izvlači

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ni nakon četvrtog sastanka nije izabran ravnatelj dječje bolnice Srebrnjak. Kako doznajemo - natječaj je poništen.
Ni nakon četvrtog sastanka Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak novi ravnatelj nije izabran. Kako doznajemo - natječaj je poništen. Dok se sve vraća na početak, bivši ravnatelj Boro Nogalo kaže da se iz bolnice izvlači novac te da se razmatra njezino pripajanje bolnici Sveti Duh.

- Slučaj Srebrnjak: je li zdravstvo ispred politike?
- Bandić: Nogalo je legalno smijenjen i legalno će biti izabran novi ravnatelj 

- Zabranjeno nam je da govorimo što je bilo na sastanku pa ja sada istupam kao sindikalni povjerenik kojemu nije jasno zašto su u ovoj našoj novoj  Hrvatskoj toliko tajno postupa. Naše je Upravno vijeće postalo tajno, nabrzaka zakazuje tajni sastanak, dnevni red je tajni, a čuo sam i da je odluka tajna te da ne smije znati, rekao je nakon sastanka Boro Nogalo. Naglasio je da protiv takvog postupka prosvjeduje i kao sindikalni povjerenik i kao član Stručnog vijeća te kao jedna od tri osobe koje su se javile na natječaj.- Na Srebrnjaku se nastavlja horor koji nisam očekivao ni u najgorim morama. Do kada će ovaj teror trajati - na to će pitanje odgovor trebati dati premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Milan Bandić. Translatajcijski projekt ide dalje, ali nezadovoljstvo svih djelatnika prijeti eskalaciji. Pokušavamo to spriječiti u prvom redu zbog dobrobiti pacijenata, rekao je Nogalo novinarima ispred bolnice na Srebrnjaku.

Nogalo: Novac se izvlači nemilice

- Što se tiče kaznenih prijava, situacija je vrlo ozbiljna i vrlo su ozbiljni ciljevi određenih grupacija prema Srbrnjaku i prema sve što mi radimo, a u pitanju je 10 milijuna eura. U kaznenom smislu priča je vrlo ozbiljna i ne bih o tome sada želio pričati. Što se tiče nadrilječništva sve je jasno - podneseno je 50 tužbi za nadrilječništvo. Ministarstvo zdravstva je dokazalo da nadrilječništva nije bilo, rekao je. Nagašava da se u ovom trenutku novac "iz kuće izvlači nemilice": "Jučer je bilo 10 inspekcija i svi su rezultati za bivšu upravu pozitivni, a nitko nema uvid u to, ni Stručno vijeće ni javnost", kaže.Podsjetimo, odlukom Upravnog vijeća bolnice s dužnosti ravnatelja Srebrnjaka smijenjen je Boro Nogalo, kojeg je nakon smjene podržao dio zaposlenika Srebrnjaka. Zdravstvena inspekcija nije utvrdila nezakonitosti u bolnice Srebrnjak, uključujući i navodno nadriliječništvo koje su Nogalu na teret stavljali Grad Zagreb i Upravno vijeće.

Plenković: Nadležnost na gradskoj razini

Zahtjev da se osobno uključi u rješavanje problema bolnice Srebrnjak komentirao je premijer Andrej Plenković. Kazao je kako treba voditi računa o tome da postoje neke nadležnosti koje su na nacionalnoj, a neke na gradskoj razini. Podsjetio je da je osobno bio domaćin u Vladi kada je potpisan ugovor o projektu Dječjeg centra za translacijsku medicinu u Dječjoj bolnici Srebrnjak, koji je financiran europskim sredstvima. Smatra da je ono što su ostvarili stručnjaci i liječnici, koji su radili dugi niz godina - bitno za hrvatsku medicinu i pedijatriju. Izrazio je nadu da će se problem riješiti i program realizirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!