Sredinom godine novi podaci popisa, uključujući vjeru i narodnost

28.04.2022.

07:43

Autor: Hina/I.B.

Popis stanovništva, ilustracija

Popis stanovništva, ilustracija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Obrada podataka popisa stanovništva iz 2021. teče prema planiranim aktivnostima pa se podaci, primjerice prema vjeri, narodnosti i materinskom jeziku mogu očekivati sredinom godine, doznaje se u Državnom zavodu za statistiku (DZS).

Obrada se odvija u okviru planiranih aktivnosti i nema odstupanja u zadanim rokovima te se završavaju setovi podataka o ukupnom stanovništvu, dobnoj i spolnoj strukturi te etno kulturalnim obilježjima, odgovorio je Hini DZS.

Sredinom godine bit će objavljeni konačni rezultati o ukupnom broju stanovnika prema spolu i starosti, te prema narodnosti, materinskom jeziku, vjeri i državljanstvu.

Ostali podaci objavljivat će se sukcesivno pri čemu će objava konačnih rezultata biti najavljena u kalendaru objavljivanja na mrežnim stranicama Državnog zavoda za statistiku.

U te podatke spadaju demografske karakteristike, poput bračnog stanja, vrste zajednice i obitelji te socio-ekonomske karakteristike stanovništva kao što su obrazovanje i ekonomska aktivnost.

DZS pojašnjava da su etno kulturalna obilježja važna na nacionalnoj razini zbog poštivanja odredbi ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina dok podatke o ekonomskoj aktivnosti Hrvatska treba dostaviti Eurostatu sukladno uredbi koja regulira provedbu popisa i dostavu podataka.

Zavod je odgovorio Hini da su svi popisivači dobili naknadu za popisivanje te da je protiv osoba koje nisu vratile prijenosno računalo iz bilo kojeg razloga, pokrenuo odgovarajući postupak pred nadležnim tijelima. Od 20 pokrenutih postupaka, u 12 slučajeva laptopi su vraćeni dok je u tijeku postupak povrata za još osam slučajeva.

Hrvatska je prema prvim podacima objavljenima 14. siječnja u zadnjih 30 godina, u razdoblju od osamostaljenja, izgubila 895.736 stanovnika, što je 18,7 posto stanovništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!