Stari most opet spaja Čiovo i Trogir

14.04.2022.

13:36

Autor: Hina/HRT

Montaža čiovskog mosta

Montaža čiovskog mosta

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Središnji čelični raspon staroga čiovskog mosta, nakon šestomjesečne obnove u korčulanskom brodogradilištu "Radež", vraćen je u Trogir i ponovno montiran u upornjake mosta, izvijestila je u četvrtak trogirska gradska uprava.

Središnji raspon potpuno je obnovljen - zamijenjeno je oko 30 tona čelika, postavljene su nove instalacije, izvedeno je pjeskarenje i stavljena nova antikorozivna zaštita, navodi se u priopćenju.


Investitor obnove su Hrvatske ceste, a vrijednost projekta je nešto više od 20 milijuna kuna. To je prva potpuna obnova mosta nakon 60 godina, otkako je izgrađen, a počela je nakon otvorenja novoga čiovskog mosta.


Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić izrazio je zadovoljstvo što se obnova staroga čiovskog mosta provodi po planu.


- Današnjom montažom počinje završna, treća faza rekonstrukcije staroga čiovskog mosta, rekao je Škorić i dodao da će nakon završnih radova taj most, koji je iznimno važan za Trogir, biti otvoren do kraja lipnja, kada će Županijska uprava cesta nad njim preuzeti ovlasti.


Gradonačelnik Trogira Ante Bilić istaknuo je da će taj grad obnovom staroga čiovskog most dobiti novi most.


- Uskoro ćemo imati novi most, kako funkcionalno i sigurnosno jer će biti po najvećim europskim standardima, a i estetski će uljepšati sliku grada, rekao je Bilić.


Kako su izvijestili iz trogirske gradske uprave, slijedi postavljanje novih armiranobetonskih ploča i nove zaštitne ograde, sanacija kamenih elemenata mosta, postavljanje rasvjete te izrada novog asfaltnog sloja i ugradnja prometne opreme.


Privremena brodska veza ostaje do otvorenja mosta za pješake, a novost je da će od Uskrsnog vikenda brod svih sedam dana u tjednu voziti do ponoći, najavljeno je iz trogirske gradske uprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!