11:52 / 20.02.2020.

Autor: V.K./Hina

Središnjica HDZ-a opovrgava da se prijeti Kovačevim ljudima

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a priopćilo je da nije zaprimilo nikakvu konkretnu prijavu, prigovor ili pritužbu potencijalnog kandidata za predsjednika HDZ-a Mire Kovača.
Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a priopćilo je da nije zaprimilo nikakvu konkretnu prijavu, prigovor ili pritužbu potencijalnog kandidata za predsjednika HDZ-a Mire Kovača, koji je ustvrdio da se zbog angažmana u njegovou stožeru prijetilo nekim članovima stranke.

Kovač je izjavio da se prijetilo ljudima u njegovu stožeru, kao i onima koji rade u lokalnim samoupravama, državnoj upravi ili državnim tvrtkama. Rekao je da su prijetnje prijavili Središnjem izbornom povjerenstvu, koje to nije shvatilo ozbiljno.

- S obzirom na to da Središnje izborno povjerenstvo do danas nije zaprimilo nikakvu konkretnu prijavu, prigovor ili pritužbu od gospodina Kovača ili njegova stožera, kao ni od bilo kojeg drugog člana HDZ-a, dužni smo na ovaj način reagirati i opovrgnuti točnost tih navoda, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a Damir Sesvečan.

- Povjerenstvo poziva Kovača da mu odmah prijavi svoja saznanja o bilo kakvim prijetnjama ili pritiscima usmjerenim prema bilo kojem članu HDZ-a. Sudionike unutarstranačkih izbora, poglavito potencijalne kandidate, poziva da se suzdrže od senzacionalističkih, netočnih i neutemeljenih izjava koje stvaraju loše ozračje među članstvom HDZ-a i nanose štetu ugledu i političkim interesima stranke, navodi se u priopćenju.

Kovač: Ja bih bez problema dao potpis Plenkoviću

Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač ustvrdio je da su mnogi članovi HDZ-a skloni "opciji za promjene", koju predvodi na skorim unutarstranačkim izborima, ali ne žele to javno reći jer su zaposleni po županijama, gradovima i općinama.

- Rekao sam da mi je Vladimir Šeks rekao da će mi trebati odvjetnik pa neka to provjeri Središnje izborno povjerenstvo, poručio je Kovač dodajući da Povjerenstvo vodi Damir Sesvečan, "drag i simpatičan čovjek, koji je zamjenik glavnog tajnika HDZ-a i zaposlenik stranke pa ne može biti nepristran". Na pitanje sumnja li u regularnost izbornog procesa odgovorio je kako će sve biti u redu, a njegova opcija imat će promatrače na svim izbornim mjestima.

Kovač je ocijenio kako se od članova HDZ-a očekuje da potpisuju za samo jednog kandidata, trenutačnog predsjednika HDZ-a, a on bi se, kaže, kao predsjednik stranke postavio drugačije. - Došao bih u središnjicu, pozvao medije i potpisao svim kandidatima i rekao - ovako mi želimo živjeti demokraciju u HDZ-u, što je važno za Hrvatsku jer smo mi najozbiljnija stranka u Hrvatskoj. Pokazujem svima da će to biti natjecanje za demokraciju u HDZ-u, a to će biti dobro za demokraciju u Hrvatskoj. Ja bih bez problema dao potpis Plenkoviću. Nisam još potpisao ni sebi, ali mogu skupa i sebi i njemu, i njegovim i svojim kandidatima, istaknuo je Kovač.

Odgovarajući na pitanje je li HONG (HDZ-ovci organizirano nadgledaju glasovanje) njegova inicijativa, kazao je kako po medijima čita da je to neovisna inicijativa, a drago mu je da postoje takve inicijative i ljudi koji žele da HDZ ponovno bude najjači i kada je riječ o unutarstranačkoj demokraciji.

Medved odbacio optužbe iz tabora Mire Kovača

Plenkovićev kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Tomo Medved odbacio je optužbe iz konkurentskog tabora Mire Kovača da se njihovim pristašama prijeti i opstruira prikupljanje potpisa za kandidature za unutarstranačke izbore 15. ožujka. Na pitanje ima li opstrukcija i prijetnji, kako navode u suparničkom taboru, Medved odgovara kako nigdje nije primijetio nikakav problem.

- Štoviše, s obzirom na to da sam često na terenu, vidim da se cijela procedura odvija upravo onako kako je predviđeno Statutom. Odbijam sve teze glede bilo kakvog remećenja, odnosno onemogućavanja postupaka svih kandidata. Pozivao sam i prije raspisivanja izbora sve članove koji smatraju da imaju odgovarajući program da se kandidiraju i očekujem da ćemo se s 15. ožujka, nakon izbora sjesti, čestitati pobjednicima i zajedno osnaženi pripremati za parlamentarne izbore, poručio je Medved.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je kako nije čuo ni za jedan konkretan primjer da se otežava prikupljanje potpisa na terenu ili da se članovima prijeti ako nekom od kandidata daju potpis.

- Nemam ni jednu konkretnu informaciju, čini mi se da se takve opće formulacije koriste kako bi stvorio dojam da nešto ne štima ili je riječ o pritisku kako bi se lakše došlo do potpisa, rekao je Jandroković nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Penava: Nemamo svi jednake uvjete na unutarstranačkim izborima u HDZ-u

Kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je u Vukovaru kako je apsurd da HDZ ima 211.000 članova, da je riječ o prenapuhanom broju jer smatra da HDZ nema ni 100.000 članova te da nemaju svi jednake uvjete na unutarstranačkim izborima.

- Što trebamo govoriti kada je potrebno više potpisa prikupiti za predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a nego za predsjednika države. Taj podatak puno govori o tome kako se cijelo vrijeme zanemaruje stranka i stranački rad jer da to nije tako, imali bismo čistu situaciju, rekao je Penava.

Prema njegovim riječima, na istoku Hrvatske više od 50 posto popisanih članova HDZ-a više nisu članovi stranke.

- To stanje nije dobro i transparetno. Pitam se kome to treba, a očito da odgovara onima koji bi nešto prikrili, ušićarili i zamutili, rekao je.

Penava je rekao kako je i jutros iz nekih temeljnih ogranaka dobio informacije o prijetnjama nadređenih da se ne daju potpore ovome ili onome kandidatu.

- Nemamo svi jednake uvjete na unutarstranačkim izborima i ovo, po svemu što se radi i događa, nije ravnopravna stranačka utakmica, ustvrdio je.

Prema njegovim riječima, sve što se događa unutar HDZ-a ostavit će određene posljedice i tragove poslije izbora jer se već prikupljanjem potpisa članstvo dijeli i stvaraju se blokovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!