18:13 / 11.12.2020.

Autor: Sunčica Findak/T.V./Dnevnik/HRT

Srednje škole od ponedjeljka online, u 4 županije i viši razredi osnovnih

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskoj je, od 62 tisuće osoba koje su trenutačno u samoizolaciji, oko 14,5 tisuća učenika, a zaraženo ih je malo manje od 2200. U ponedjeljak sve srednje škole u zemlji prelaze na takozvani model C, odnosno nastavu na daljinu.
U Hrvatskoj je, od 62 tisuće osoba koje su trenutačno u samoizolaciji, oko 14,5 tisuća učenika, a zaraženo ih je malo manje od 2200. U ponedjeljak sve srednje škole u zemlji prelaze na takozvani model C, odnosno nastavu na daljinu. Četiri županije jednako su odlučile i za više razrede osnovnih škola, i to: Varaždinska, Međimurska, Istarska i Primorsko-goranska.

➡️ Fuchs: Od ponedjeljka online nastava u srednjim školama
➡️ U mreži Prvog o nastavi na daljinu

Nakon Vladine preporuke da bi zbog epidemiološke situacije bilo dobro da sve srednje škole od sljedećeg tjedna prijeđu na nastavu na daljinu - sve županije poslale su potvrdan odgovor.

- To znači da će 13 škola prijeći na online nastavu i otprilike 3200 učenika, rekao je Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije.

Neke županije nakon konzultacija C model šire i na one mlađe.

- Došli smo do zaključka da bi bilo najbolje da ti razredi koji su mobilni, s obzirom na stanje u županiji i u obiteljima, prijeđu tih 10 dana na online nastavu. Isto vrijedi i za više razrede osnovnih škola, ističe Dino Kozlevac, načelnik  Stožera civilne zaštite Istarske županije.

I nisu jedini.

- U ovom trenutku tri županije imaju C modela za više razrede - Varaždinska, Istarska i Međimurska, kaže Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Tijekom dana tako je odlučila i Primorsko-goranska županija, a u Koprivničko-križevačkoj srednjim školama osnovne će se pridružiti uskoro.

- Zadnji dan kontaktne nastave je 18. prosinca, dakle zadnja tri dana prvog polugodišta, odnosno 21., 22. i 23. prosinca, će također biti online, objašnjava Ratimir Ljubić, načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

No nisu svi presretni zbog prelaska na nastavu na daljinu. Maturant Duje objašnjava.

- Ne zvuči baš idealno jer se matura bliži i sve pripreme koje imamo u sklopu škole su nam onemogućene, odnosno njihova kvaliteta je smanjena zato što su isključivo online, ističe Duje.

Iako bi neodržavanje prakse mogao biti problem, neki kažu - ma snaći ćemo se. Barem će svi ukućani imati frizure za blagdane.

- Djeca se snađu, rade na bakama, djedovima, braći, vježbaju kako mogu, kaže Lana Matijačić, stručna suradnica , Obrtnička škola za osobne usluge Zagreb.

A imaju vremena i popraviti ako se nekom ne sviđa, jer bit će kod kuće, što zbog online nastave, što na praznicima - ukupno 35 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!