13:28 / 27.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Srednje škole u Primorsko-goranskoj županiji prelaze na online nastavu

Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Na području Primorsko-goranske županije i danas je veliki broj novozaraženih osoba - 319.
Na području Primorsko-goranske županije i danas je veliki broj od 319 novozaraženih osoba i 208 ozdravljenih, što je broj ukupnih aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti povećalo na 2600, rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

➡️ Covid-19 - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Predstavljene nove mjere za suzbijanje koronavirusa
➡️ Bubaš: Učinkovitost mjera možemo vidjeti za otprilike 6 tjedana  

Dodao je kako ovi loši trendovi traju već nekoliko dana ne samo u našoj Županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj kao i u većini europskih zemalja. Rekao je nadalje da se svakodnevno testira veliki broj osoba, pa je tako i tijekom jučerašnjeg dana  obavljeno 1055 testova.

Porast novooboljelih povećava i broj hospitaliziranih osoba kojih je trenutno 113, no kako je istaknuo Mićović, zahvaljujući vrlo dobro organiziranom zdravstvenom i socijalnom sustavu nije došlo do dramatičnijeg rasta teže oboljelih.

Dodao je da je jako dobro organiziran i školski sustav tako da među školskom kao i studentskom populacijom nema značajnijeg porasta zaraženih.

Prema riječima ravnatelja KBC Rijeka Alena Ružića sustav KBC usprkos rastu hospitaliziranih i u ovom trenutku ima spremnih preko 100 dodatnih kreveta.

Istaknuo je da je od Covid pozitivnih osoba njih 35 sa težom kliničkom slikom, a 12 ih je na respiratoru. Rekao je također da u pomoć KBC stižu i liječnički timovi iz opatijske i crikveničke thallasotherapije, a uključit će se i timovi iz Ortopedske bolnice Lovran. Svoju pomoć ponudilo je i preko 170 studenata Medicinskog fakulteta, koji se već educiraju kako bi se mogli uključiti kao podrška medicinskim timovima KBC-a.

Detaljnije o epidemiološkoj situaciji u školama govorio je glavni epidemiolog Dobrica Rončević  te rekao je da trenutno 159 učenika u PGŽ pozitivno, 43 studenata te 30 nastavnika i drugog školskog osoblja. I ove brojke potvrđuju da škole i učenici ne uzrokuju širenje epidemije u Županiji, no zbog većeg broja učenika, njih 2220 koji su u samoizolaciji, postoje u školama organizacijski problemi.

Kako je dodala resorna pročelnica Edita Stilin proteklih dana održani su sastanci s ravnateljima škola i epidemiolozima te je donijet zajednički zaključak da osnovne škole ostaju raditi po A modelu, dakle u razredima, a iz preventivnih razloga srednje škole od 14. prosinca prelaze na online nastavu. U strukovnim školama praksa i vježbe i dalje će se odvijati u učionicama i vježbaonicama, rekla je Stilin.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!