22:33 / 18.10.2020.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Srednjevjekovnim metodama do vode u 21. stoljeću

-

-

Foto: - / -

Četveročlana obitelj Budak živi bez vode iako uredno plaćaju doprinose i prirez. Naslušali su se političara i naučili da je dalek put od riječi do djela.
Prema podacima Eurostata, Hrvatska ima najviše zaliha vode po glavi stanovnika u Europskoj uniji. Ipak, oko 250 tisuća građana, njih šest posto, nema priključak na pitku vodu. Provjerili smo kako žive oni koji još nemaju pristup vodi, ali i kako Hrvatska gospodari svojim najvećim prirodnim bogatstvom.

Paljevine, selo kraj Đakova. Mladi otišli za poslom, stari ostali. Stotinjak njih muku muči s vodom - do koje u 21. stoljeću dolaze - srednjovjekovnim metodama.

- Mala mirovina, a moram kupit vode da mi dovezu u cisternu i puštam u bunar. A di je za oprat se i tako, pita se Zdravko Stanković, Paljevine.

U ovom zaboravljenom dijelu Hrvatske, lavež pasa para tišinu koja slijedi nakon svake nove najave uvođenja vodovoda.

- Jesu obećali, neka sela su dobila, mi još nismo. A valjalo bi, rekao je Jozo Kubica, Paljevine.

Isti problem i svega desetak kilometara od središta Zagreba. Četveročlana obitelj Budak živi bez vode iako uredno plaćaju doprinose i prirez. Naslušali su se političara i naučili da je dalek put od riječi do djela.

- Kad ćemo mi konačno dobiti vodu? Nitko od nas ne vjeruje da će to biti u neko skoro vrijeme. Kao što ne vjeruemo ni u brzu obnovu poslije potresa, dodala je Melita Budak, Dankovec, Grad Zagreb.

Mještani sedam zagrebačkih naselja već godinama slušaju obećanja. Prema novom, vodosprema, koja je u izgradnji, trebala bi biti gotova sljedeće jeseni.

- Dosta je to kompleksan posao. Prvo morate otkupiti privatne parcele i onda dok to usuglasite - ode godina, rekao je predsjednik mjesnog odbora Dankovec, Zagreb Stjepan Budak.

A "ode" i dobar dio vode iz dotrajale vodovodne mreže koja stvara velike godišnje gubitke. Čak 50% vode u Hrvatskoj se izgubi tijekom distribucije. Drugim riječima -  460 milijuna kubika vode u cijevi uđe, svega 230 milijuna - iz njih izađe. Dotrajali sustav i stare cijevi potrebno je zamijeniti. Problem je to koji se desetljećima zanemaruje.

- Dugi niz godina se nije ništa ulagalo u sami problem gubitaka i naravno da to nije preko noći riješivo. Mi zajedno s isporučiteljima zadnje dvije godine smo pokrenuli program smanjena gubitaka u koji smo uložili nekih 100 milijuna kuna, istaknuo je voditelj Sektora korištenja voda Hrvatskih voda Đino Zmijarević.

Dok mnogi pitku vodu nemaju, na goleme gubitke slabo se reagira. Voda je hrvatsko bogatstvo pa bi bilo poželjno početi ga čuvati prije nego što bude - prekasno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!