14:23 / 13.05.2019.

Autor: V.K./Hina

Srednjoškolci-zastupnici: Zabraniti prodaju energetskih pića

Fotografija:Patrik Macek/PIXSELL

Fotografija:Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska bi trebala zabraniti prodaju energetskih pića mlađima od 18 godina i dosljednije provoditi zabranu prodaje alkoholnih pića mladima, poručili su zastupnici-srednjoškolci sa simulirane sjednice Sabora.
Hrvatska bi trebala zabraniti prodaju energetskih pića mlađima od 18 godina i dosljednije provoditi zabranu prodaje alkoholnih pića mladima, poručili su u ponedjeljak zastupnici-srednjoškolci sa simulirane sjednice Hrvatskog sabora koja je tematizirala zakon o ugostiteljstvu.

Na 7. simuliranoj sjednici za učenike srednjih škola u ulozi zastupnika sudjelovalo je 138 učenika iz 23 škole, a pratilo ih je sedam novinara. 

Mladi osobito piju vikendom, čak 87 posto maloljetnika starijih od 16 godina navodi da bez problema može kupiti alkohol, a zakon koji brani posluživanje alkohola mađima od 18 godina, samo je mrtvo slovo na papiru, upozorili su srednjoškolci-zastupnici.

Nitko me ne traži osobnu iskaznicu kad hoću popiti alkoholno piće, prenijela je svoje iskustvo jedna od učenica.

Srednjoškolci prenose i kako njihovi vršnjaci iz inozemstva Hrvatsku vide kao zemlju dobre zabave u koju se dolaze zabaviti na način koji im je u njihovim zemljama zabranjen. Hrvatska ne smije tolerirati nezakonite radnje, poručuju učenici-zastupnici koji traže da nadležne inspekcije bolje i češće rade svoj posao kad je riječ o mladima i posluživanju alkohola.

Ugostitelji bi trebali odbiti poslužiti osobu za koju je jasno da je pijana, te ju, ako namjerava voziti, prijaviti policiji, jedan je od prijedloga.

Srednjoškolci upozoravaju i na pogubne posljedice dostupnosti i pijenja energetskih pića, držeći da bi Hrvatska trebala zabraniti njihovu prodaju. Poznati su slučajevi smrti od predoziranja tim pićima, a još je opasnije kad se ona miješaju s alkoholom, navode.

Srednjoškolci su 'dotaknuli' i druge probleme, poput "prekomjernog" turizma koji već pogađa neke hrvatske gradove, držeći da u njegovu razvoju treba naći mjeru. Prevelik broj turista pritišće lokalnu infrastrukturu, onečišćuje okoliš, utječe na lokalno stanovništvo jer vodi rastu cijena nekretnina, upozorili su.

Ocijenili su i kako je važeći zakon o ugostiteljstvu restriktivan u pogledu radnog vremena ugostiteljskih objekata, upozorili kako neki OPG-ovi izigravaju zakon koji od njih traži da poslužuju jela uobičajena za kraj u kojemu se nalaze.

Objekt na obroncima Bilogore, za večeru je služio jela od morske ribe i kolače iz slastičarnice, ustvrdio je jedan od učenika, tražeći češće inspekcije i veće kazne, ako treba i privremeno zatvaranje objekta, za OPG-ove koji ne poštuju zakon.

Na simuliranoj sjednici srednjoškolci su u ulozi zastupnika prošli sve faze donošenja zakona, od rada u klubovima i odborima do podnošenja i izglasavanja amandmana i samog zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!