09:18 / 07.05.2021.

Autor: HRT/Studio 4/B.V.

Srića: Nedopustivo je uopće pomišljati skidati maske u lipnju, moguće i treće docjepljivanje

Saša Srića, pulmolog

Saša Srića, pulmolog

Foto: HRT / Studio 4

Stanje u KB-u Dubrava prilično je dinamično, broj je manji nego proteklih tjedana, ali je broj novoprimljenih hospitaliziranih između 30 ili 40 pacijenata. Otpuštamo upola manje. Stanje je još uvijek prilično žestoko, puno se radi i ne možemo govoriti da smo završili treći val, možemo reći da idemo prema nekom platou i da moguće idemo prema kraju, ali da smo ga pobijedili, to još uvijek ne možemo reći, istaknuo je pulmolog Saša Srića u Studiju 4 HTV-a.

Ako će broj novozaraženih padati, možemo očekivati da će u sljedeća dva, tri tjedna broj hospitaliziranih i preminulih biti manji, dodaje.

U trećem valu najprisutniji britanski soj

- U ovom trećem valu najprisutniji je tzv. britanski soj koji pogađa svu populaciju, tako i mlađe bez ikakvih bolesti, dobrog zdravlja. I ono što je specifično je da se pacijent praktično u pola sata respiratorno "urušava" i premješta u jedinice intenzivnog liječenja, kaže.

Jedan od simptoma je brzo pogoršavajuća zaduha. Drugi simptomi su slični, povišena tjelesna temperatura, kašalj, gubitak okusa, mirisa, ali razvijaju i akutne moždane udare, što je učestalije nego što je to bilo u prethodnim valovima. Nagle smrti javljaju se kao posljedica plućne embolije, stavljaju ih na lijek heparin koji sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

Saša Srića

Zbog brojeva koji će imati trend opadanja i ljeta koje je pred nama može se dogoditi da padne interes za cijepljenje, rekao je. I dalje je cilj cijepiti populaciju do 55% ili 60%. Sada je procijepljenost oko 20% s prvom dozom cjepiva.

"COVID putovnice nisu diskriminacija"

COVID putovnice ne smatra diskriminatornima.

- To je činjenično i vrlo bitno - da oni koji su cijepljeni mogu putovati, a oni koji se neće cijepiti, neće imati tu mogućnost. COVID putovnice moći će se izrađivati u onom trenutku kada svi koji su zainteresirani mogu biti procijepljeni. Rizik obolijevanja od COVID-a znatno je veći od nuspojava, treba se cijepiti prvim dostupnim cjepivom. Rizik od tromboembolijskog incidenta je 0,045, dok je rizik kada se oboli od koronavirusa za dobivanje bilo kojeg incidenta - golem.

"Četvrti val ne možemo isključiti"

Strahuje li od reprize najesen? Srića kaže da želi vjerovati da je nećemo imati, ali da četvrti val ne možemo isključiti. Bolest nema sezonalni karakter, a moguće je i treće docjepljivanje, dodaje.

- Kada sam čuo u javnom prostoru da ćemo u šestom mjesecu skidati maske, to je nedopustivo uopće pomišljati, a kamoli o tome razgovarati. Naravno sve ovisi o tome hoće li biti mutacija, ali i ova cjepiva štite od smrti, rekao je.

Vezano za turističku sezonu, nije - kaže - pretjerano optimističan. Što se tiče ekonomije, kaže da razumije da su ljudi željni rada, ali nije vrijeme da se mjere ublažavaju.

- U ovom periodu je sklizak teren. I 1. lipnja po meni je prerani trenutak, kaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!