13:28 / 02.11.2020.

Autor: S.M./HRT

Srića: Sada je najnesigurnije oboljeti

-

-

Foto: - / -

Pulmolog Saša Srića od sutra počinje raditi u KB Dubrava, bolnici koja je postala Covid bolnica.
Pulmolog Saša Srića, koji od sutra počinje raditi u KB Dubrava, bolnici koja je postala Covid bolnica, izjavio je u HRT-ovom Studiju 4 da osim broja zaraženih koronavirusom dodatno brine i pojačani broj hospitaliziranih, onih koji zahtijevaju respirator te pojačani broj preminulih.    

➡️ KB Dubrava postaje Covid bolnica, ne-covid pacijenti zbrinut će se u drugim bolnicama 
➡️ U KB Dubrava nestalo struje, nakratko se isključili respiratori 
➡️
HRT-ove kamere u Covid bolnici, KB Dubrava
➡️ Lauc za portal HRT-a: Najteži dio pandemije tek nas čeka! 

- Ulazimo u fazu koja se smatra najzahtjevnijom. Vrhunac epidemije još nije. Moramo znati da svaki respiratorni virus, pa tako i ovaj, utječe na to da ne  možemo očekivati dabroj zaraženih bude manji, nego upravo veći. Uz sve epidemiološke mjere, pokušajmo tu brojku smanjiti, kazao je Srića, pulmolog s Klinike za plućne bolesti Jordanovac.  

Potvrdio je da sutra dolazi u KB Dubrava. Kaže da će kao jedan od pet  pulmologa i još tri specijalizanta doprinijeti svojim znanjem i iskustvom u radu s pacijentima u akutnom intenzivirajućem respiracijskom centru.

"Sada je najnesigurnije oboljeti"

- Što se smjena tiče, prilagodit ćemo se onome što budu od nas zahtijevali šefovi. Kad netko govori da ovo nije ratno stanje, onda bih se ja usudio reći da ovo je nešto što može nalikovati na mobilizirajućem ratnom stanju. Moramo dati svoj doprinos, uz potporu svima. Opet upućejem apel građanima da se pridržavaju mjera i čuvaju jer je pred nama teško razdoblje. Sada je najnesigurnije oboljeti i dobiti ovu zarazu, istaknuo je. 

Covid infekcija je akutni respiratorni infekt,  koji za razliku od drugih infekcija ima nešto drugo u svojoj podlozi, a to je da je sistemska bolest, rekao je Srića. Napominje da se prezentira heterogenom kliničkom slikom, koja može biti prisutna i u drugim sustavima, a ne samo respiratornom.

Koji su simptomi koronavirusa?

- Prezentira se najčešće povišenom tjelesnom temperaturom koja može biti od blago do značajnije povišene. Potom dolaze ostali simptomi, a mogu se pojaviti i 3., 5. i 7. dan. Ne kreće kao gripa u prvom danu s najžešćim simptomima. Praćena je najčešće suhim kašljem, općim simptomima slabosti i malaksalosti. Nešto što ju diferencira od drugih respiratornih infekcija su simptomi gubitka okusa i mirisa. Prema najnovijim podacima tu su i simptomi potencijalnog osipa, koji se mogu javiti bilo gdje na tijelu, izjavio je Srića.

Poteškoće kod manjeg broja pacijenata

Napomenuo je i da se kod manjeg broja pacijenata bolest može prezentirati i kao upala mozga, kao encefalitis, meningoencefalitis. Također, kod manjeg broja pacijenata može izazvati i neke psihijatrijske simptome u smislu depresivnih i anskioznih poremećaja. Dodao je da je bilo i onih koji su imali povišene jetrene probe.

- Dakle, možemo reći da ovo nije isključivo respiracijska bolest, ali najčešće komplikacije pacijenata koji završavaju u jedinicama intenzivnog liječenja, odnosno na Covid odjelima, zapravo su pacijenti s obostranom upalom pluća, rekao je. 

Nedostaje stručnog osoblja

Najvećim problemom detektirao je manjak stručnog osoblja. Kaže da medicinskih sestara i liječnika fali ne od sada, već i od puno prije nego što je počela koronakriza.

- Nažalost je veliki broj liječnika, uključujući i mene, prebolio Covid-19. Neki su u samoizolaciji, a oboljeli su u izolaciji. Svaki dan jedan dio ljudi ispadne iz sustava. Bit će vrlo teško to nadoknaditi, dodaje.  

Srića: Policijski sat bio bi bolja opcija od "lockdowna"

Na pitanje jesu li postojeće mjere dovoljne kazao je da smatra kako je potreban balans između očuvanja zdravlja građana i ekonomske održivosti države. Dodaje da zdravlje mora biti u fokusu, ali misli da bi u nekom segmentu trebalo krenuti ipak u žešće mjere.

- Prozivalo me se da sam zagovornik policijskog sata. Mislim da je to krivo protumačeno. No policijski sat, ne uspije li se na nijedan drugi način održati zdravstveni sustav, sigurno bi bio bolja opcija od "lockdowna". Svakako smatram da donesene mjere neće biti dovoljne da se u potpunosti ova priča održi do kraja, izjavio je.

Objašnjavajući dodatno policijski sat smatra da bi to bilo dobro uvesti od 21 sat navečer  do 6 ujutro. Kaže kako ne zna zašto se ta mjera smatra toliko rigoroznom i restriktivnom kada su je uvele mnoge države.  

- Ljudske slobode su jedan "par rukava", a s druge strane je nešto što može dovesti do širenja bolesti, nešto što bi mogao nazvati bioterorizmom. Danas smo u situaciji kada svi skupa moramo zajednički snagama donositi odluke. Struka mora biti ta koja će diktirati tempo daljnjih zbivanja, izjavio je.  

Brzi testovi - jednostavno testiranje 

Istaknuo je da će "brzi testovi" biti od koristi jer je testiranje jednostavno, kratko, a rezultati brzo stižu.

- Svaki suspektni pacijent, koji će imati pozitivan nalaz, morat će ići u izolaciju. Ovisno o razvoju tijeka bolesti bit će usmjeravan prema ustanovama. Oni koji budu negativni, s obzirom da postoji jedan dio lažno negativnih testova, bit će upućeni na dosadašnji oblik testiranja Covid-19, napomenuo je.

Poručio je svima da  što manje borave u zatvorenim prostorima.

- Znamo da se virus, osim kapljičnim putem, prenosi i glasnim govorom. Tu je i aerosol kojim se prenosi bolest. Savjetujemo svima da pokušaju preživjeti ovo razdoblje tako da se i dalje štite svim epidemiološkim mjerama, redovitim pranjem ruku, nošenjem maski u zatvorenim prostorima, ali preporučio bih i na otvorenim prostorima neovisno o tome kolika je distanca. Vitamin D nam je također bitan, izjavio je Srića.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!