18:58 / 25.01.2020.

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/IMS/HRT

Sritna dica, sritna Smokvica

-

-

Foto: - / -

Zahvaljujući demografskom programu "Sritna dica, sritna Smokvica" - mjesto već drugu godinu zaredom bilježi pozitivan prirodni prirast.
Smokvica je mjesto poznato po pošipu, u srcu otoka Korčule. Mala općina s 900 stanovnika uspješno se bori s poraznim demografskim trendovima. Otkako su prije dvije godine pokrenuli program "Sritna dica, sritna Smokvica" imaju pozitivan prirodni prirast.

Dobro raspoloženje u vrtiću u Smokvici. Sretna djeca i roditelji - jer vrtić je besplatan. Ivona Baničević majka je troje djece - dvoje je u vrtiću.

- 900 kuna svaki mjesec možemo potrošiti na nešto drugo za njih i to jako puno znači, govori.

Uz 5000 kn za novorođeno dijete, Općina je podignula naknadu i za svako iduće dijete. Uvela besplatne udžbenike i radne bilježnice, dodatne autobusne linije za učenike i studente, stipendije.

- U suradnji s ministarstvom državne imovine planiramo državno zemljište isparcelizira, podijeliti 20 parcela mladim smokvičkim obiteljima kako bi ih tako zadržali na otoku, rekao je Kuzma Tomašić, načelnik općine Smokvica.

Zahvaljujući demografskom programu "Sritna dica, sritna Smokvica" - mjesto već drugu godinu zaredom bilježi pozitivan prirodni prirast. Bit će još i bolje kad se ostvare ključni projekti - aglomeracija, sanacija deponija, rekonstrukcija vrtića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!