Prometni kolaps na Lučkom

01.08.2022.

20:28

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Prometni kolaps na naplatnim postajama Lučko

Prometni kolaps na naplatnim postajama Lučko

Foto: Dnevnik / HRT

Turistička seoba Europljana stvara kolone na cestama. Iza nas je još jedan udarni vikend. I to rekordni - s najvećim brojem vozila u povijesti Hrvatskih autocesta. Njih gotovo milijun. Naplaćena cestarina - viša od 50 milijuna kuna. U odnosu na usporedivi vikend do sada rekordne pretpandemijske - promet je veći za 5. 7 posto - dok je iznos naplaćene cestarine veći za 1.5 posto. I dok su gužve na prometnicama nekada bile simbol upravo vikenda - promjenom navika turista - pretaču se i na ponedjeljak.

Za kolone na vrhuncu sezone nema više pravila - ponedjeljak je iznenadio mnoge.

- Mislili smo da će biti manje gužve, nego vikendom, pa eto, kazala je jedna vozačica.

- Katastrofa cestarine u Hrvatskoj! Ne treba cestarinu, platim online i idem to je najbolje. Ja sam iz Slovačke, dodao je turist iz Slovačke.

- Dolazite često?

- Često, tri puta za ljeto, a tu stojim. To je katastrofa, poručio je.

Prevelik priljev vozila prema moru oko podneva rezultirao je prometnim kolapsom na naplatnim postajama Lučko. Mnogi su izašli iz svojih automobila.

- Stojimo 25 minuta, možda malo više. Ali od Ivanje Reke stalno kolona i stajanje non stop, naglasio je vozač.

- Veselo s djecom jako veselo, još s obzirom na to da su mali, dobri su. Umorni smo od puta, putujemo iz Bosne, krenuli smo na odmor, istaknula je turistkinja iz Bosne.

- Jeste očekivali ovakve gužve u ponedjeljak?

- Ovo sigurno nisam očekivala, nije prvi put da idemo za Poreč, ali ovakve gužve nismo doživjeli, dodala je. 

Ovi Mađari neumoljive gužve odlučili su "malo pogurati".

- Zapravo nije smiješno, vrlo je iritantno što moramo sjediti satima i satima čekajući. Imamo još 168 kilometara do odredišta, do smještaja koji smo rezervirali prije tri ili četiri mjeseca, rekao je turist iz Mađarske.

A dok jedni nestrpljivo čekaju odmor, mnogi se s njega vraćaju. Hrvatsku je u srpnju posjetilo četiri i pol milijuna turista.

- Lijepo smo se proveli, bilo je prelijepo i ono što sve interesira - cijene nisu toliko podignute na moru, u Crikvenici smo bili. Mogu reći da su neke stvari jeftinije nego na kontinentu. Inače smo iz Bjelovara idemo u Hanover, poručio je turist.

Rekordan broj vozila na hrvatskim autocestama ostvaren je u srpnju, pola milijuna više nego 2019. Dobra vijest za sve koji se bave turizmom, ali i za državni proračun.

- Najveći broj vozila ikada u jednom turističkom vikendu se dogodio sada, što znači da se ljudi voze, da se turisti voze. Mislim da je samo bez PDV-a prihod na autocestama viši od 53, 54 milijuna, samo ovaj vikend, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

S onim što je pokazao prvi dan kolovoza, i u sljedećim tjednima mogli bi se rušiti rekordi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!