Srušen središnji križ na zagrebačkom Mirogoju, riječ je o slučajnoj nesreći

30.08.2023.

17:11

Autor: Marisabel Majić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Jučer je srušen središnji križ na zagrebačkom groblju Mirogoj. Riječ je o slučajnoj nesreći, a križ je oštećen još od potresa. Još se tada trebala izraditi replika, no nije napravljena na vrijeme.


Simbol Mirogoja, središnji križ koji je vjernicima vrlo važan, jučer je slučajno srušen tijekom čišćenja. 

- Prolazili su malo veći kamioni i dogodilo se to da se jedan kamion prislonio uz križ. Križ, podsjećam je stradao u potresu, čak je bio izvan ležišta pa vraćen, križ se jednostavno srušio. Sretni smo da nitko nije stradao ponavljam tu nema ideološke pozadine, nikakvog vandalizma, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Vlado Mikšić, rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju. 

Križ je postavljen nakon Prvog svjetskog rata. Nakon posljednjeg potresa privremeno je popravljen dok se ne napravi replika.

- Bio je sav popucao i dijelovi su se izmjestili iz svoga ležišta, 

- Tada sam otišao u Trst i u Sloveniju, a nađem kamen koji je zamjenski i sličan tome i nije ga se moglo naći. Nedostajao je samo jedan komad i vratio sam se bez kamena, kazao je Radivoje Jovičić, akadamski kipar i konzervator-restaurator. 

Zato je cijela restauracija obustavljena i pravo je čudo da ga već nedavna oluja u Zagrebu nije srušila. Križ je sada odvezen u radionicu, a svi se nadaju da će biti gotov do blagdana Svih svetih kada ljudi najčešće zapale svijeće upravo ispred njega.

- Do Svih svetih bi se moglo pokrpati komade, a korpus je polomljen pa ga se može povratiti i pozlatiti, rekao je Jovičić. 

Ako se originalni križ ne obnovi, zamijenit će ga njegova replika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!