12:40 / 06.03.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/ Dnevnik u podne/HRT

Srušena prva obiteljska kuća na Banovini, prosvjed Petrinjaca

Srušena prva obiteljska kuća na Banovini

Srušena prva obiteljska kuća na Banovini

Foto: Dnevnik u podne / HTV

Nastavlja se uklanjanje objekata oštećenih u potresu u Banovini. Jutros je u Donjim Kukuruzarima srušena prva obiteljska, odnosno privatna kuća. 

S kućom je otišlo i jako puno uspomena, kažu oni koji su u njoj živjeli. Ali uspomene su u duši i nosit će ih cijeli život sa sobom, optimistični su. 

Novi dom bi trebali dobiti kroz mjesec dana, s obzirom na to da je riječ o donaciji montažne kuće.Dinamikom rušenja, građenja i cjelokupne obnove nezadovoljni su članovi inicijative "Petrinjsko proljeće".

Oni su danas prikupljali potpise građana za peticiju kojom traže bolju komunikaciju s mjerodavnim službama kako bi ubrzali obnovu i tako spriječili daljnji odlazak ljudi s Banovine. Ističu probleme s kojima se suočavaju u obnovi potresu porušenog grada koji je do sada napustilo više od 3000 stanovnika.

Okupili su se u samom središtu Petrinje, potpisujući peticiju i izrazivši svoje nezadovoljstvo.

Tijekom akcije sva pitanja građana bit će pakirana u kovčege s natpisom "Reci mi da ostanem", a napunjeni kovčezi bit će spremni za napuštanje Petrinje, kažu u inicijativi. Time simbolički žele ukazati na to da građani ne pristaju na neizvjesnost te da je vrlo izgledno da će velik broj Petrinjaca napustiti grad ako ne dobiju odgovore na pitanja od egzistencijalne važnosti.

Na papiru i pločniku djeca su imala priliku izraziti svoje želje i snove za razvoj Petrinje i u kakvom gradu oni žele živjeti.

Sva pitanja koja su skupljena u sklopu ove akcije, bit će iznesena na sastancima Petrinjskog proljeća s nadležnima, poručuju iz inicijative Petrinjsko proljeće.

Iz inicijative za Dnevnik u podne HTV-a kažu da unatoč redovitim sastancima koje održavaju s gradskim, ali i nacionalnim stožerom, nedostaje po njima bolje komunikacije.

Smatraju da bi čitava obnova trebala biti puno efikasnija ako se želi zadržati ljude na ovom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!