Srušeni domovi: Gdje će ljudi iz Cvjetnog?

12.08.2020.

19:24

Autor: Borko Brunović/HRT

-

-

Foto: - / -

I grad i država tvrde da će se pronaći rješenje iako se još ne zna kakvo će ono biti.
Dio onih koji se ne mogu vratiti svojoj kući smješten je u Studentskom domu Cvjetno naselje, a riječ je o 307 osoba. No prvog rujna u dom bi se trebalo useliti više od 6 tisuća studenata pa se mnogi privremeni stanari boje da će završiti na ulici. I grad i država tvrde da će se pronaći rješenje iako se još ne zna kakvo će ono biti.

Silvija u studentskom domu živi s roditeljima i sinom. Nakon potresa kuća u kojoj je živjela dobila je žutu naljepnicu pa nije imala pravo na financiranje najamnine. Gdje će živjeti kad dođu studenti - još ne zna.

- Vučemo za rukav ljude, podnosimo koje kakve molbe, zamolbe da nam se kaže, ali još uvijek odgovora nema, kaže Silvija Bedeničar.

Bliži se i nova školska godina.

- Grozno, grozno, evo moj sin bi trebao sad najesen krenuti u osmi razred. Sad hoću li ga seliti u školu, gdje će biti, meni su to problemi izrazito veliki, dodaje zabrinuta majka.

U problemima je i Dragica, udovica hrvatskog branitelja koja je preživjela dva moždana udara. Država će joj financirati podstanarstvo, no kaže da je Studentski centar pritišće da se iseli prije nego što riješi potrebnu dokumentaciju.

- Zove se i radi se pritisak. Radi se pritisak da iziđeš van, ali mislim gdje ćeš? Ja da imam, ne bi tu ni bila. Mislim svaka čast, dobijete vi tu i hranu i imate spavati gdje, ali to nije dom - tu vi ne možete biti doma, kaže Dragica Muškovac.

U SC-u uvjeravaju da nitko neće završiti na ulici, ali ističu da se trećina građana iz studentskog doma nije javila na natječaj za financiranje najamnine.

- Apsolutno nema pritiska. Ja razumijem građane, oni su sad već dugo kod nas, skoro 150 dana i revolt, međutim SC ne može rješavati, još jednom napominjem, njihove imovinsko pravne socijalne statuse i probleme, ističe glasnogovornik predsjednika zagrebačkog SC-a Mario Župan.

A to je posao države, ministarstva i Grada Zagreba koji traže rješenje i usuglašavaju nove kriterije za dodjelu pomoći.

- Koji će biti takvi da mogu obuhvatiti naše sugrađane i omogućiti im kvalitetan, ponavljam kvalitetan smještaj, vodeći računa o kriterijima, a što grad Zagreb uvijek radi - a to su socijalni kriteriji, rekla je zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić.

Uz stanove, Zagreb starijim građanima nudi i mjesto u domovima za umirovljenike, no nekima ta ideja nije dobro sjela.

- Matematika kaže svoje, mjesta nema. Ja predlažem zamjenici gradonačelnika, gospođi Oliveri Majić, da nam primjerom pokaže kako se to ide u dom koji je zauzet, ističe Marko Bonifačić.

Dok se ne nađe rješenje, šaljivo zaključuju da ih spasiti može jedino - europski novac.

Evo mi smo spremni - spremili smo torbice da uzmemo miljarde, kažu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!