11:55 / 18.02.2021.

Autor: HRT/Hina

SSSH: 250.000 radnika u RH profitiralo bi od "praga dostojanstva"

"Prag dostojanstva" za radnike

"Prag dostojanstva" za radnike

Foto: Peggy, Marco Lachmann-Anke / PIXABAY

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske poručili su da se zalažu za postavljanje takozvanog praga dostojanstva unutar europske Direktive o primjerenim minimalnim plaćama, koji bi osigurao da te plaće ne mogu biti niže od 50 posto prosječne i 60 posto medijalne.


"SSSH se zalaže za primjerene minimalne plaće te podržava postavljanje obvezujućeg 'praga dostojanstva' ispod kojega se nijedna plaća ne može smatrati primjerenom. No, u hrvatskom okruženju SSSH posebice zagovara i drugi dio Direktive koji se odnosi na poticanje kolektivnog pregovaranja kako bismo na taj način vodili cjelovitu politiku plaća i izbjegli njihovo 'sabijanje' na razinu oko minimalne", navodi predsjednik sindikata Mladen Novosel u priopćenju. 

Ističe se kako se SSSH sa europskim sindikalnim pokretom predvođenim Europskom konfederacijom sindikata (ETUC) zalaže za donošenje Direktive o primjerenim minimalnim plaćama i poticanju kolektivnog pregovaranja. Prijedlog Direktive trenutno se nalazi u zakonodavnom procesu EU-a.

U Direktivu o primjerenim minimalnim plaćama ugraditi "prag dostojanstva"  

Sindikalisti smatraju da ako je namjera Direktive da izvuče radnike iz siromaštva, da u nju treba ugraditi "prag dostojanstva", koji bi jamčio da se zakonom propisane plaće nikada ne mogu isplaćivati u iznosu nižem od 60 posto medijalne i 50 posto prosječne plaće u državi članici. Navode kako bi taj prag osigurao da više od 24 milijuna radnika s niskim plaćama u EU dobiju vrlo potrebito povećanje plaća.

Sindikalisti smatraju kako trenutačni prijedlog neće dovesti do ispunjenja obećanja o većim plaćama.

- Komisija je ugradila pragove, ali samo kao indikativni vodič za države članice. ETUC od zastupnika u Europskom parlamentu traži da ta donja granica bude obvezujuća, stoji u priopćenju.

Istaknuli su također kako Direktivu treba izmijeniti na način da se od država članica zahtijeva da zakonom propisane minimalne plaće utvrde iznad praga dostojanstva i da se isplaćuju u primjerenom iznosu koji će biti utvrđen uz sudjelovanje sindikata. Predstavili su i preliminarnu analizu EU Komisije koja je pokazala da bi utvrđivanje praga donijelo povećanje plaće četvrtini ili više radnika u šest država članica, a u Hrvatskoj bi gotovo 250.000 radnika profitiralo od uvođenja praga.

Navode kako se uključivanje praga dostojanstva odnosi na države članice u kojima je minimalna plaća propisana zakonom.

Iz SSSH upozoravaju kako Vlada planira izmijeniti Zakon o minimalnoj plaći čime će propisati i minimalne dodatke na plaću, iako se socijalni partneri tome protive.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!