SSSH: Red je i na privatnom sektoru da ugovori povoljnija prava za članove sindikata

23.05.2023.

10:15

Autor: V.K./HRT/Hina

Prava radnika

Prava radnika

Foto: - / Shutterstock

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) poručio je u utorak kako je, nakon državnog i javnog sektora, sada red i na privatnom da ugovori povoljnija prava za članove sindikata. 

Pozdravivši potpisivanje dodataka kolektivnim ugovorima za državne i javne službenike koji će povećati prava svih radnika i ublažiti nejednakost između članova sindikata i onih koji to nisu, SSSH je pozvao poslodavce u privatnom sektoru da prihvate inicijative za kolektivno pregovaranje o toj temi.

Radnike je pak pozvao pokrenu takve inicijative pokrenu te da se, ako to već nisu učinili, organiziraju u sindikate.

U dodacima kolektivnim ugovorima dogovoren je i veći iznos regresa za članove sindikata. SSSH ovakvu odredbu obrazložio je time što su članovi sindikata financirali i akcijski podupirali kolektivno pregovaranje, za razliku od ostalih koji nisu članovi, a također su uživali izborena prava.

Zakon o radu pritom i dalje štiti pravo svih radnika na jednaku plaću za jednak rad, te ograničava iznos povećanih prava koja se za članove sindikata mogu ugovoriti, štiteći time pravo radnika da slobodno biraju hoće li se i u koji sindikat učlaniti, navodi se u priopćenju SSSH.

SSSH smatra da je sklapanje navedenih dodataka u državnom i javnom sektoru tek prvi korak prema širem osvještavanju radnika da se za prava treba boriti kroz jake sindikate.

No, do izmjena i dopuna Zakona o radu koje su stupile na snagu početkom ove godine, bilo je dvojbeno smije li sindikat bilo koje pravo povoljnije ugovoriti za svoje članove, koji u krajnjoj liniji od svoje plaće odvajaju za sindikalni rad koji omogućuje da se kolektivni ugovori uopće sklope, dodali su.

Važnost sindikalnog djelovanja SSSH vidi u pritiscima na povećanje plaća, zaštiti radnika od inflacije, podizanju cijene rada i protuteži logici profita

Pravo sindikata da ugovori veća prava za svoje članove zakonom je prepoznato, primjerice, u Sloveniji i Belgiji, a sudskom praksom potvrđeno u Njemačkoj i Švedskoj. Pojedine države članice poznaju i druga rješenja, kao što je obaveza primjene kolektivnog ugovora samo na članove sindikata, napominju.

Iako već postoje slučajevi ugovaranja povoljnijih prava za članove sindikata u privatnom sektoru, brojni poslodavci odgađali su pregovore, pravdajući se činjenicom da ne žele biti prvi. Taj izgovor više ne drži vodu, poručili su, uz ostalo, iz SSSH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!