14:05 / 22.05.2020.

Autor: V.K./Hina

SSSH: Vlada je odgovorna za razvijanje sustava kolektivnog pregovaranja u cijelosti

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

SSSH je pozdravio Vladinu odluku o uspostavi Izvještajnog sustava za podršku procesima kolektivnog pregovaranja i praćenja učinaka primjene kolektivnih ugovora.
SSSH je pozdravio Vladinu odluku o uspostavi Izvještajnog sustava za podršku procesima kolektivnog pregovaranja i praćenja učinaka primjene kolektivnih ugovora, ali i zatražio pravo uvida i za sindikat te da se taj sustav primijeni i na privatni, a ne samo javni sektor.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o uspostavi Izvještajnog sustava kao središnjeg poslovno-informacijskog sustav za provođenje analiza, simulacija te analitičku podršku namijenjenu dijelovima procesa kolektivnog pregovaranja koji utječu na rashode za zaposlene i praćenju financijskih i pravnih učinaka sklopljenih kolektivnih ugovora u državnim tijelima i javnim službama.

- Riječ  je o hvale vrijednoj odluci, no u ovom obliku ona proizvodi dva problema. Naime, Vlada planira sustav razviti samo za kolektivne ugovore u javnoj upravi i javnim službama, što znači samo tamo gdje je Vlada u ulozi poslodavca, te pravo izravna uvida dodijeliti samo sebi, naglašava u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Prema odluci, u Izvještajni sustav bi izravan uvid u podatke za sva državna tijela i javne službe, uz Vladu, imala tri ministarstva - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo financija i Ministarstvo uprave.

Projekt "Unaprjeđenje sustava kolektivnog pregovaranja i praćenja kolektivnih ugovora" realizirat će se sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program učinkoviti ljudski potencijali, a SSSH podsjeća da je odgovornost svake vlade unaprijediti sustav kolektivnog pregovaranja i pratiti učinak kolektivnih ugovora u cjelini - i u privatnom i u javnom sektoru.

Sindikat stoga naglašava da je neprimjereno javna sredstva koristiti samo u interesu Vlade, kao jedne strane u procesu kolektivnog pregovaranja u javnom sektoru, bez davanja ovlasti i drugoj zainteresiranoj strani sindikatu.

SSSH podsjeća i da se u privatnom sektoru pregovara na dvije razine - na razini poslodavca te na razini udruge poslodavaca i da, sukladno tome, postoje kolektivni ugovori kod poslodavca (tzv. kućni KU) kao i na razini grane/djelatnosti koji odlukom ministra rada mogu biti prošireni na sve poslodavce u djelatnosti.

Stoga je vrlo važno uspostaviti cjelovit sustav praćenja kako bi Hrvatska ubuduće mogla dati precizne odgovore koji se očekuju od uređenih zemalja, a ne procjene, poput pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorim te niz odgovora vezanih uz sadržaj kolektivnih ugovora i njihovih učinaka, naglašava Sindikat.

Ističe i da je posebno važno osvijestiti da je cjelovit sustav kolektivnih ugovora ključan preduvjet uspostavi cjelovite politike plaća, još jednog područja u kojem Hrvatska bilježi nepotreban deficit jer ga se lako može otkloniti"

Zbog svega toga, SSSH očekuje dopunu Odluke tako da pravo uvida dobije i sindikat, jer je riječ o zajedničkom alatu razvijenom javnim sredstvima, a očekuje i da se, na odgovarajući način, uspostavi statističko praćenje i analitičko izvješćivanje o učincima primjene kolektivnih ugovora u cjelini.

Prema odluci Vlade, Izvještajni sustav trebao bi biti osposobljen za početak operativnog rada do 30. lipnja iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!