Štagljar: Veliko poniženje pet kolega iz Znanstvenog savjeta

08.12.2020.

07:34

Autor: T.V./HRT

default error photo
Očigledno se radi o pokušaja popravljanja štete koju je Vlada napravila svojom zahvalom na suradnji petorici članova znanstvenog savjeta. Znanstvenik Igor Štagljar za portal HRT-a je ocijenio kako je sinoćnje priopćenje Vlade veliko poniženje pet kolegica i kolega iz Znanstvenog savjeta.
Znanstvenik Igor Štagljar za portal HRT-a je ocijenio kako je sinoćnje priopćenje Vlade veliko poniženje pet kolegica i kolega iz Znanstvenog savjeta te da bi on u ovoj situaciji na njihovu mjestu sigurno dao neopozivu ostavku na tu dužnost.

Podsjetimo, iz Vlade su sinoć priopćenjem demantirali navode da je premijer Andrej Plenković odlučio iz Znanstvenog savjeta isključiti petoricu znanstvenika, potpisnika apela javnosti i Vladi - Andreju Ambriović Ristov, Nenada Bana, Petru Klepac, Branka Kolarića i Igora Rudana.

➡️ Grbin: Vlada se vodi onim što je dobro za politiku HDZ-a
➡️ Iz Vlade demantiraju da je premijer isključio potpisnike apela iz Znanstvenog vijeća
➡️ Zabrinuti znanstvenici i liječnici uputili apel javnosti

➡️ Sve o koronavirusu

- Sinoć kasno po hrvatskom vremenu sam se osobno čuo s trojicom članova Znanstvenog Savjeta Vlade RH koji su mi potvrdili da ih je malo prije toga nazvao gospodin Zvonimir Frka Petešić te da im je uručio otkaz suradnje u tom Savjetu. Ubrzo nakon što su sve novine i TV postaje prenijele tu vijest, Vlada je odlučila istu odluku odmah demantirati, očito zbog žestoke reakcije cjelokupne znanstvene zajednice, rekao je Štagljar.

Ističe kako mu nije jasna ovakva amaterska i ishitrena odluka Vlade da prvo uruči otkaz, pa da onda to negira pred cjelokupnoj javnosti.

- Mislio sam da živimo u demokratskoj državi u kojoj je dozvoljeno u jednom skroz apolitičkom apelu upućenom građanima i Vladi RH ukazati na našu zabrinutost glede trenutnog stanja pandemije, kao i činjenice da se u Hrvatskoj trenutno ne komunicira pravo stanje stvari glede pandemije, a pogotovo da neki članovi tog Znanstvenog Savjeta u potpunosti izvrću činjenice i “uljepšavaju” epidemiološku situaciju koja nije nimalo blistava, kaže.

- Ovo je po meni jedno veliko poniženje prema dotičnim kolegama iz Znanstvenog Savjeta, i ja bih u ovoj situaciji na njihovom mjestu definitivno podnio neopozivu ostavku na tu funkciju. Jer, zamislite kako bi se osjećali da Vam netko kaže “Vi niste izbačeni, ali niste ni poželjni”. Čisti amaterizam i  manipuliranje Vlade sa javnošću, završio je Štagljar.

Đikić: Očigledno se radi o pokušaju popravljanja štete

Očigledno se radi o pokušaju popravljanja štete koju je Vlada napravila svojom zahvalom na suradnji petorici članova znanstvenog savjeta, rekao je za portal HRT-a Ivan Đikić, znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, komentirajući sinoćnje priopćenje Vlade.

- Očigledno se radi o pokušaju popravljanja štete koju je Vlada napravila svojom zahvalom na suradnji petorici članova znanstvenog savjeta. Nakon toga se zapalio internet jer su svi bili šokirani, ističe Đikić.

- Kakva je to država u srcu Europu koja na taj način smjenjuje stručnjake koji savjetuju i svojim znanjem volonterski pomažu Vladi RH, pita se Đikić.

- Nadam se da će premijer Plenković smoći snage i iz znanstvenog Savjeta ukloniti one članove koji su u sukobu interesa, a ostaviti vrhunske i moralne stručnjake koji svojim iskrenim savjetima doprinose očuvanju zdravlja i života građana RH, poručio je ugledni hrvatski znanstvenik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!