11:18 / 12.11.2019.

Autor: P.F./HRT

Štajerska garda snimljena kako patrolira na granici s Hrvatskom

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: - / REUTERS

Grupa dobrovoljaca u uniformama pod nazivom Štajerska Varda (Štajerska garda) održava redovite vježbe u blizini slovenske granice s Hrvatskom u Kostelu, navodi Reuters.
Fotoreporteri Reuters snimili su patroliranje tzv. Štajerske garde uz slovensku granicu s Hrvatskom.

- Grupa dobrovoljaca u uniformama pod nazivom Štajerska Varda (Štajerska garda) održava redovite vježbe u blizini slovenske granice s Hrvatskom u Kostelu, navodi Reuters. Prije dva mjeseca vođa Štajerske garde Andrej Šiško izjavio je za HTV da oni nemaju prave pištolje i puške.

- Nemamo prave pištolje ili puške, to su sve airsoft replike, ali služimo se njima kao pravim oružjem. Naime, oružje nije igračka i njime treba znati rukovati, tvrdi Andrej Šiško, vođa Štajerske garde.
HTV na obuci "Štajerske garde"
Štajerska garda u slovenskoj se javnosti smatra paravojnom skupinom, međutim Šiško to negira. 

Poslali smo upit ministarstvu unutarnjih poslova, čiju ćemo reakciju objaviti.

Vođa skupine iz Maribora Andrej Šiško, nekadašnji vođa navijača tamošnjeg nogometnog kluba, kontroverzna je figura "krajnje desnice" koja prema podacima medija ima i kriminalnu prošlost, ali je medijski eksponiran već niz godina. Lani se pojavljivao i na televizijskim ekranima kao jedan od kandidata za predsjednika države.

Državni vrh Slovenije reagirao na formiranje tzv. paravojne formacije
Uhićeni članovi Štajerske garde zbog ugrožavanja državnog poretka

U vrijeme hrvatsko-slovenskih polemika oko graničnih pitanja na skupovima je podržavao "borca za južnu granicu" Joška Jorasa, a od organizacije referenduma protiv ulaska Hrvatske u NATO u vrijeme kad je predsjednik vlade bio Pahor, odustao je tek nakon što je s njime na razgovor pristao sam premijer te su se susreli u Mariboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!