Stalno vijeće HBK: Cijepljenje mora biti bez prisile i uvjetovanja

12.11.2021.

20:29

Autor: I.Z./HRT/Hina

Stalno vijeće HBK: Cijepljenje mora biti bez prisile i uvjetovanja

Stalno vijeće HBK: Cijepljenje mora biti bez prisile i uvjetovanja

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL, arhiva

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije objavilo je danas poruku u kojoj, uoči širenja upotrebe Covid potvrda, navode da se u društvu stvorilo ozračje određenih pritisaka na necijepljene te istaknulo da cijepljenje mora biti dobrovoljno, bez prisile i uvjetovanja.


Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu, upozorava Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u poruci naslovljenoj Je li cjepivo protiv koronavirusa moralno prihvatljivo?!.

U poruci podsjećaju na zaključke Kongregacije za nauk vjere, koja je 21. prosinca prošle godine objavila bilješku o korištenju nekih cjepiva protiv bolesti Covid-19. Kongregacija je tada naznačila da cijepljenje ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznog agensa ali, po njezinu naputku, ono mora biti dobrovoljno.

Stalno vijeće HBK podsjetilo je i da je Kongregacija tada potakla na proizvodnju, odobravanje, distribuciju i ponudu etički prihvatljivih cjepiva koja ne stvaraju konflikt u savjesti, kod zdravstvenih djelatnika i kod onih koji će se cijepiti.

Uoči uvođenja šire primjere Covid potvrda koje je u Hrvatskoj najavljeno za utorak, 16. studenog, Stalno vijeće HBK je poručilo da je potrebno uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja.

Ističu da u tom kontekstu, sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako, preporučili su korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja.

Imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, ističe Stalno vijeće HBK, "potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime".

- Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i kod kuće, poručio je Stalno vijeće HBK.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!