09:14 / 20.09.2018.

Autor: M.M./HRT

Stambeno pitanje sve veći problem

-

-

Foto: - / -

Cijene stanova diljem Hrvatske posljednjih godina lete u nebo. U Zagrebu cijena kvadrata u nekim gradskim četvrtima premašuje i 2,500 eura po kvadratnom metru.
Cijene stanova diljem Hrvatske posljednjih godina lete u nebo. U Zagrebu cijena kvadrata u nekim gradskim četvrtima premašuje i 2,500 eura po kvadratnom metru. Ništa bolja situacija nije ni s iznajmljivanjem stanova. Prosječna cijena najma stana od 50-ak kvadrata, bez režija, penje se i do 400 eura. Stambeno pitanje postaje sve veći problem. O tome smo u Studiju 4 razgovarali s profesorom Gojkom Bežovanom s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

HRT: Ministarstvo o subvencijama i rastu cijena nekretnina

Osamostaljenje od roditelja u Hrvatskoj je vrlo teško. Država ništa ozbiljno nije napravila na tržištu kako bi se mlađim ljudima priuštilo pristojno stanovanje, rekao je. Dodao je da samo rijetki mladi mogu ući na tržište kupnjom stana i to oni koji zarađuju relativno mnogo u odnosu na druge ili oni koji mogu računati na pomoć svojih obitelji. Drugi su upućeni na tržište podstanarstva koje je u Hrvatskoj crno tržište. Ono nije uređeno, plaćaju se visoke najamnine i nema sigurnosti ugovora koliko će ti statusi trajati, rekao je Bežovan.

Istaknuo je i da više ne možemo računati na stambeno zbrinjavanje građana stjecanjem stana u vlasništvo. Taj model je pukao. Mladim ljudima morali bi pomoći na tržištu najma stana, raditi da se taj najam uredi, da oni koji su pod određenim kriterijima na taj način zbrinuti da im subvencioniramo najamnine i da gradimo javne i socijalne stanove i da prilikom gradnje tih stanova smanjimo PDV. Neodrživo je graditi socijalne i javne stanove uz PDV od 25 posto.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!