Štampar: Mole se građani naručeni za PCR da otkažu termin u slučaju nemogućnosti dolaska

21.01.2022.

15:49

Autor: HRT/V.G.

PCR testiranje

PCR testiranje

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ apelira na sve građane grada Zagreba da svoj termin za PCR testiranje obavezno otkažu ako iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti doći u zakazano vrijeme. NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ pritom posebno naglašava kako u posljednjih nekoliko dana između 200 i 250 ljudi nije došlo na prethodno zakazani termin, dok potencijalno zaraženi građani istovremeno čekaju svoj termin za PCR testiranje i do tjedan dana. S ciljem brže, opsežnije i učinkovitije provedbe PCR testiranja, građani se mole za pridržavanje ovih uputa.

Uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ se i dalje intenzivno provode PCR testiranja građana. Medicinski djelatnici pritom upućuju građane na odgovornost prilikom naručivanja i odabira termina testiranja, zbog sve učestalijih situacija u kojima velik broj građana ne dolazi na prethodno zakazane termine. Na taj način značajno utječu na vrijeme čekanja građana koji su u potencijalno većoj potrebi.

Iz NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ ističu kako je dostupan velik broj termina za testiranje te kako su osigurali i posebne dodatne termine za testiranje djece. Međutim, zbog sve većeg broja pozitivnih građana na kućnom testu, kao i onih sa simptomima, termini se brzo popunjavaju, zbog čega je ključna odgovornost i strpljenje građana.

Navedeno se odnosi i na roditelje koji su svoju djecu prijavili na testiranje uslijed porasta broja novooboljelih među školskom populacijom. Naručivanje za PCR test moguće je samostalno obaviti putem aplikacije, telefonom ili elektroničkom poštom, a građani obavezno moraju imati i odgovarajuću liječničku uputnicu. Građani koji plaćaju PCR testiranje i dolaze bez uputnice liječnika obiteljske medicine, to moraju naglasiti prilikom prethodnog naručivanja putem navedenih platformi, koje je i za njih obavezno.

Pozivni centar NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ dostupan je sedam dana u tjednu od 8 do 20 sati, a građani se za testiranje mogu naručiti pozivom na sljedeće brojeve: 01 46 96 308, 01 46 96 315 i 01 55 63 102, dok je termin moguće dogovoriti ili otkazati i slanjem elektroničke pošte na covidinfo@stampar.hr . Prilikom otkazivanja dovoljno je napisati ime i prezime, datum rođenja i termin narudžbe.

Služba za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ dnevno testira PCR testom od 2.500 do 3.000 građana, a trenutni je pozitivitet čak 70%. Stoga podsjećaju na nedavne promjene u smjernicama i najnoviju uputu Ministarstva zdravstva, temeljem koje rezultate pozitivnog brzog antigenskog testa (BAT-a), obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više nije potrebno potvrđivati PCR testom.

Izabrani liječnik obiteljske medicine i pedijatar svojim pacijentima, kojima je sam proveo testiranje, na temelju rezultata pozitivnog BAT-a, a nakon upisa u bazu HZZO-a, određuje izolaciju, provodi praćenje kontakata, a po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju bolesti COVID-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!