17:31 / 08.02.2021.

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Stanarima domova ponovno vraćena sloboda

Napokon s najbližima

Napokon s najbližima

Foto: HTV / HRT

Stanari doma u Zavojnoj ulici presretni su. Teško je opisati kako je, nakon mjeseci izolacije, izaći normalno u šetnju i provoditi vrijeme s bližnjima. A to sada može više od sto stanara. Dopušteni su, pod određenim uvjetima, i posjeti u domu. Ono što je nekad bilo normalno, sada su trenuci koje su dugo čekali - i u tome uživaju. 


Nema slobode do one - ponovno vraćene. Znaju to naši dragi domaćini.

- Prvo je bilo da smo se supruga i ja prošetali. Međutim, nismo procijenili da je karantena ostavila takve posljedice. Prošetali smo do korza i natrag i bilo smo umorni, rekao je štićenik Doma za starije i nemoćne Varaždin Panteleimon Proskura.

Dva tjedna od druge doze - vrata doma za njih nisu zatvorena.


- Tri mjeseca bio je strašan stres, bolest oko nas, a strah jači od razuma i tu smo se polako svi gubili. Korona je bila u domu i čekali smo, tko je obolio dobio je povišenu temperaturu, ispričala je štićenica Doma za starije i nemoćne Varaždin Dragica Čop.

U varaždinskom domu za starije život se polako vraća u normalu. Susret s djecom i unucima dugo se čekao.

- Došao je pod prozor, ostavio je što je trebalo, iako tu je dom kao hotel, šteta što se zove dom, kaže štićenik Doma za starije i nemoćne Varaždin Josip Zdelar.

Drugu dozu cjepiva primilo je više od 160 korisnika. Interes - sve veći. Na cjepivo čeka još 120 korisnika. Olakšanje svima su i dopušteni posjeti.

- Mogu primati posjete tu u foajeu, trideset minuta, a oni na odjelu pojačane njege jedan od članova obitelji može petnaest minuta u sobi, poručila je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin Vesna Vidović Oreški.

Svaka minuta je dragocjena. Jer prisutnost bliske osobe i topla riječ - lijek su koji nema cijenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!