14:39 / 22.04.2021.

Autor: HRT/D.M./Hina

Standard razvoja javnih e-Usluga, portal za komunikaciju s državom

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Vlada je usvojila te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva zadužila da na svojoj mrežnoj stranici objavi Standard razvoja javnih e-Usluga u RH - skup smjernica kojima Vlada definira politike za razvoj i upravljanje e-Uslugama.

- Osnovni cilj javnih elektroničkih usluga je građanima i poduzetnicima uštedjeti vrijeme, pružiti komunikaciju s bilo kojeg mjesta, brzo i efikasno rješavanje zahtjeva upućenih prema tijelima javnog sektora bez fizičkog odlaska u neku od institucija, koristeći digitalne tehnologije, istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda Bernard Gršić

Tijela javnog sektora obvezna osigurati korištenje Standarda

Predloženim zaključkom tijela javnog sektora obvezna su pri razvoju novih i nadogradnjama postojećih e-Usluga osigurati korištenje Standarda, a Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva obavljat će savjetovanje, edukaciju, nadzor i kontrolu provedbe Standarda. Trenutno sustav e-Građani koristi više od 1,24 milijuna građana, a pristupilo mu se više od 52,5 milijuna puta, naveo je Gršić.

Vlada je usvojila izvješće o radu Radne skupine za provedbu aktivnosti na redizajnu sustava e-Građani, koji se provodio u nekoliko faza, a redizajnom je postao portal, jedinstveno mjesto na kojem, putem svog digitalnog identiteta, građanin komunicira s državom. Redizajnom su uvedene nove funkcionalnosti, poput mogućnosti da roditelji mogu djelovati u ime svoje maloljetne djece, a vlasnici tvrtki u ime svojih tvrtki kroz isto sučelje.

Korištenje robnih zaliha radi otklanjanja posljedica potresa

Na sjednici je donesena i odluka o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha radi provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Njome se Ravnateljstvu za robne zalihe odobravaju žurne nabave roba koje nisu predviđene Bilancom i Godišnjim programom strateških robnih zaliha za ovu godinu, a nedostaju i potrebne su za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom.

Radi stalnih izmjena na terenu ukazuje se potreba za novom robom kojima državna tijela i organizacije ne raspolažu ili ih nemaju u dovoljnoj količini pa ih stoga treba žurno nabaviti, objasnio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Nabava te robe obavljat će se isključivo po nalogu i sukladno uputama Stožera civilne zaštite, a postupak nabave izuzima se od primjene Zakona o javnoj nabavi.

Predloženo prihvaćanje izvještaja o radu Upravnog vijeća Hine za prošlu godinu 

- U prošloj godini, unatoč teškim okolnostima epidemije COVID-19, ali i potresa u kojem je zgrada Hine teško stradala, Hina je nastavila pozitivno poslovati, stoga predlažemo da se Vlada očituje prema Saboru pozitivno i predloži da se usvoji ovakav izvještaj", rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Unatoč iznimno složenim i zahtjevnim uvjetima zbog epidemije bolesti covid-19 i potresa, Hina je i u 2020. godini nastavila pozitivno poslovati, na što ukazuju iskazani rezultati u predmetnom Izvješću te vrijednosti koeficijenta tekuće likvidnosti (2,60) i koeficijenta zaduženosti (0,26) te podmirenjenje obveza u rokovima dospijeća, stoji u prijedlogu odluke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!