08:43 / 04.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Stanić: Cestarine na autocestama i državnim cestama?

-

-

Foto: - / -

Kako će se naplaćivati vožnja autocestama kroz Hrvatsku, hoće li to biti vinjete ili će se naplaćivati vožnja po kilometru u Studiju 4 govorio je Mijat Stanić.
Država će pomoći HAC-u da vrati zajmove za gradnju autocesta, no bit će potrebno restrukturiranje ovog javnog poduzeća, najavljeno je drastično smanjivanje zaposlenih u HAC-u. Jedno od ključnih pitanja je kako će se u budućnosti naplaćivati vožnja autocestama kroz Hrvatsku, hoće li to biti vinjete ili će se naplaćivati vožnja po kilometru.

"Vožnja autocestama sigurno će se naplaćivati  po kilometru, samo ne znamo po kojem modelu. Pitanje je i dinamike restrukturiranja i hoće li ostati blagajnici. Financijsko restrukturiranje je završeno, ostaje riješiti poslovno. Mi kao sindikat borit ćemo se za svakog radnika - da ostane raditi uz autoceste ili u firmi unutar Ministarstva", kazao je u Studiju 4 čelni čovjek Nezavisnog cestarskog sindikata, Mijat Stanić.

Neke studije govore da bi uvođenjem cestarina prihodi pali za 800 milijuna kuna, a to se odnosi na uvođenje vinjeta koje bi bile ljudima cijenom prihvatljive, rekao je Stanić. Dodao je kako bi naplata po kilometru generirala i neke dobitke referirajući se na takav sistem naplate u Slovačkoj. Razlika bi bila u tome da bi Hrvatska za 1. i 2. skupinu vozila cestarinu naplaćivala po kilometru, a ne kao Slovaci vinjetom. Prihodi bi se povećali 300 do 400 milijuna kuna godišnje, ako bi se promet naplaćivao i na državnim cestama. Ista je cestarina u Slovačkoj i na autocesti i državnoj cesti - tako na nema motivacije za izbjegavanje autocesta, kazao je Stanić. U slučaju da na nekom koridoru nema paralelne autoceste i državne ceste, onda je državna cesta jeftinija 30 posto. To bi bio dobar sustav, kaže Stanić.

Komentirao je i navode da zaposlenici HAC-a na naplatnim kućicama potkradaju državu. "Ništa se ne događa slučajno. Blagajnici koji su zlorabili svoj položaj 2009. godine su kažnjeni i novac su vratili. Prilog o tome je objavljen na komercijalnoj televiziji nedavno, kao da se to dogodilo danas. Francuzi koji su radili na sotveru priznali su da on ima grešku, ta je greška ispravljena i danas blagajnici mogu zaraditi samo na onome što im dodatno daju koristnici - kao nagradu za ljubaznost ili neku uslugu i informaciju. Blagajne su poput malih turističkih agencija, i njih bi trebalo ostaviti, barem na onim ključnim turističkim koridorima", kazao je Stanić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!