Staničić obišao prvi biološki bazen u Hrvatskoj

07.07.2022.

13:55

Autor: M.M./HRT/Hina

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić obišao je u četvrtak biološki kupališni bazen u Čazmi, istaknuvši da kontinentalni turizam ima velik potencijal, ali i traži velika ulaganja.

Taj prvi biološki bazen u Hrvatskoj izgrađen je u sklopu projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna, koji se financira iz EU fondova. Otvoren je tek nekoliko dana, a za kupanje vlada vrlo velik interes ne samo sa čazmanskog, nego i zagrebačkog područja.

Odlika bioloških bazena je da se za njihovo čišćenje ne koriste kemikalije poput klora nego se voda pročišćava uz pomoć biljaka i mikroorganizama na okolišno prihvatljiv način.

- Želimo dati naglasak na kontinentalni dio Hrvatske, koji ima strahovito veliki potencijal u turizmu. U tom smislu, 2020. godine došlo je do promjene zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma s ciljem da se dio turističke pristojbe i članarine preusmjeri upravo na projekte koji se nalaze na kontinentalnom dijelu Hrvatske i na manje razvijena turistička područja. Ove godine je ukupno prikupljeno 37 milijuna kuna, raspisana su dva javna poziva i na javnom pozivu turističke zajednice na nedovoljno razvijenim područjima Bjelovarsko-bilogorska županija dobila je 814 tisuća kuna i ja svima čestitam, istaknuo je Staničić.

Dodao je i da je jako optimističan što se tiče ovogodišnje turističke sezone, jer se u Hrvatskoj trenutno više od 800 tisuća turista, što je na razini 2019. godine koja je bila rekordna.

Župan Marko Marušić najavio je da će županijska turistička zajednica vrlo brzo raspisati javni natječaj namijenjen podizanju kvalitete pružatelja usluga smještaja vrijedan pola milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!