12:10 / 20.08.2019.

Autor: HRT

Stanje na odlagalištu Marišćina iznad Rijeke alarmantno

2008/mariscina208.mp4

2008/mariscina208.mp4

Foto: - / -

Most nezavisnih lista upozorava da je nužna reakcija riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela.
Stanje na odlagalištu Marišćina iznad Rijeke alarmantno je, a zdravlje stanovnika ugroženo. Most nezavisnih lista upozorava da je nužna reakcija riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela.

Jedino je rješenje, smatraju u Mostu, da sve jedinice lokalne samouprave na ovom području počnu s odvojenim odlaganjem otpada, posebice komunalnog.

Saborski zastupnik Mosta NL i nekadašnji ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović izjavio je kako se problem smrada s Marišćine može riješiti samo odvojenim prikupljanjem biorazgradivog otpada te kompostiranjem, saborska zastupnica te stranke Ines Strenja ustvrdila je pak da Marišćinu treba zatvoriti.

- Problem smrada koji muči stanovnike oko Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina može se riješiti samo odvojenim prikupljanjem biorazgradivog otpada te kompostiranjem, jedinice lokalne samouprave treba "pritisnuti" da to počnu provoditi, rekao je Dobrović koji za inzistiranje na sadašnjem rješenju kaže da je "odlazak u slijepu ulicu".

Ne smiju se graditi centri koji primaju pomiješani otpad, jer se tako, osim što se stvara smrad, onemogućuje izdvajanje papira i plastike koje se može prodavati kao gorivo, objasnio je i kao dobre primjere postupanja s otpadom izdvojio grad Prelog i otok Krk. 'Mostovci' su konferenciju za novinare održali pred sjedištem riječke gradske uprave želeći upozoriti da Rijeka stvara više od 80 posto otpada koji se dovozi na Marišćinu.

Upitan zašto kao ministar zaštite okoliša, nije zatvorio zatvorio Marišćinu, ako isti problem postoji više od sedam godina, Dobrović je odgovorio kako je tada taj centar bio u probnom radu, uhodavao se te se najavljivalo rješavanje uočenih problema. 

Bivši saborski zastupnik Mosta i ekološki aktivist Josip Katalinić podsjetio je kako je u više navrata obećavano da će se riješiti problem smrada s Marišćine, da su utvrđeni uzroci i da se znaju načini kako to provesti.

I ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić najavio je kako će se problem riješiti problem, a ako se to ne obavi da se Marišćina mora zatvoriti, pa se potom ništa nije dogodilo, konstatirao je Katalinić.

Upozorio je kako je mještanima bitno smanjena kvaliteta života, noću ne mogu spavati, pa nespavani i umorni dolaze na posao.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!