14:55 / 23.08.2020.

Autor: HRT/Hina

Stanje na prijelazu Karavanke se normalizira, MVEP reagirao prema Austriji

Arhivska fotografija: EXPA/PIXSELL

Arhivska fotografija: EXPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zabrinuto je sinoć nastalom situacijom na slovensko-austrijskoj granici te je odmah reagiralo prema austrijskim institucijama i najvišim dužnosnicima, priopćeno je iz tog ministarstva.
Stanje prometa na slovensko-austrijskom cestovnom graničnom prijelazu kroz tunel Karavanke u popodnevnim se satima nakon višesatnih zastoja polako normalizira, javljaju u nedjelju slovenska policija i prometni servisi.

Kaos na slovensko-austrijskoj granici

Građani bijesni: platili su test, a nalaz ne stiže

Zbog strogih kontrola ulazaka na austrijskoj strani tunel se povremeno zatvarao, pa je kolona vozila u jutarnjim satima na slovenskoj strani bila duga i više od deset kilometara uz veliko vrijeme čekanja za ulazak u Austriju.

Prometni servisi javljaju da je u popodnevnim satima kolona kraća od jedan kilometar i da se stanje kao i vrijeme čekanja na prijelaz granice i ulazak u Austriju u skladu s tim znatno smanjilo.

U Slovenskoj pograničnoj policiji navode da nisu bili obaviješteni o tome da je Austrija u subotu donijela odluku da se svi putnici koji su bili u Hrvatskoj, a u tranzitu su kroz Austriju, moraju registrirati kod zdravstvenih vlasti, što je dovelo do zastoja.

Što se tiče stanja na prijelazima na hrvatsko-slovenskoj granici, slovenski prometni servisi javljaju da zastoji nisu tako veliki i da se za ulazak u Sloveniju čeka uobičajeno za ovaj dio godine i sezone, te da je najduže vrijeme čekanja na prijelazu Grušovje/Macelj - oko jedan sat i 45 minuta.

Veće gužve očekuju se u nastavku popodneva i u večernjim satima, ali i u ponedjeljak, s obzirom na to da u ponedjeljak u 24 sata nastupa rok do kojega se slovenski turisti moraju vratiti kući kao ne bi morali u 14-dnevnu karantenu.

MVEP reagirao prema austrijskim institucijama i dužnosnicima

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zabrinuto je sinoć nastalom situacijom na slovensko-austrijskoj granici te je odmah reagiralo prema austrijskim institucijama i najvišim dužnosnicima, priopćeno je iz tog ministarstva.

Ministar Grlić Radman kontaktirao je kolegu Schallenberga, Veleposlanstvo RH u Beču od jutarnjih sati u kontaktu je s austrijskim Ministarstvom vanjskih poslova, kao i Ministarstvom unutarnjih poslova, dok je pomoćnica ministra za Europu MVEP-a telefonski razgovarala s austrijskim veleposlanikom u RH.

U razgovorima je izražena zabrinutost situacijom te upućen poziv za žurnim pronalaskom rješenja za brži protok vozila i putnika, kako bi se skratilo zabrinjavajuće dugo čekanje na ulazak u Austriju, uključujući i čekanje za potrebe tranzita.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavit će pratiti situaciju na austrijskoj granici i sukladno tome dalje reagirati. Vjerujemo da će se uskoro pronaći rješenje, na dobrobit svih putnika kako bi što prije stigli na svoja odredišta, a zadnje informacije iz austrijskog MUP-a govore o olakšavanju strogih mjera i postupaka te ubrzanju protoka vozila i putnika pri ulasku u Austriju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!