13:09 / 20.03.2019.

Autor: HRT

Stanka uoči rasprave o zakonu o financiranju političkih aktivnosti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Most je, naime, ustvrdio da nisu isupunjeni poslovnički uvjeti za raspravu jer zastupanici nisu dobili posebno obrazloženje opravdanosti povratnog djelovanja pojedinih odredbi zakona
Uoči saborske rasprave o konačnom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma Klub zastupnika Mosta zatražilo je  stanku zbog zahtjeva za tumačenjem saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav jesu li ispunjeni uvjeti za raspravu s obzirom na povratno djelovanje pojedinih odredbi tog zakona.

- U Saboru slobodni govori klubova zastupnika 

Robert Podolnjak (Most) rekao je da zastupnici nisu dobili obrazloženje opravdanosti povratnog djelovanja pojedinih odredbi zakona tražeći tumačenje Odbora tvrdeći da je time prekršen Poslovnik.

- Jasno je koja je namjera Ministarstva uprave i ministra Lovre Kuščevićča, prvi cilj je onemogućiti referendum a drugi cilj povećati iznos koji bi HDZ trebao potrošiti na europskim izborima. Zato se krši procedura, zato se ide mimo svih pravila, ustvrdio je Nikola Grmoja (Most). Za vladajuće je samo mrtav referendum dobar referendum, dodao je.

Vladajući su odbacili da je prekršen Poslovnik. 

- Mislim da se ovdje koristi medijska pozornost kako bi se plasirane teze koje ne stoje, kazao je Tomislav Sokol (HDZ) istaknuvši da se povećanjem sredstava za kampanju želi potaknuti građane na veće uključivanje u europske izbore. Odbacio je i da se zakonom žele ograničiti referendumi.
Zahtjevu za stankom pridružio se i Klub SDP-a i Klub Živog zida.

Davor Bernardić (SDP) upito je HDZ-ovce koji im je motiv dizanja troškove kampanje s 1,5 na 4 milijuna kuna.

- Otkud vam novci, odkud vam pare, jel' možda iz crnih fondova...otkud novci ministrici Žalac?, upitao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!