19:18 / 14.04.2020.

Autor: I.D./Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/HRT

Stanovi za najugroženije

-

-

Foto: - / -

Iz grada kažu - imaju 44 slobodna stana. Uskoro se očekuje i poseban zakon kojim će se regulirati pomoć za stradale u potresu.
Mnogi su građani u potresu koji je prije 3 tjedna pogodio Zagreb ostali bez svega. Pregledano je više od 9200 objekata - njih 600 potpuno je neupotrebljivo za život, a stručnjaci su utvrdili da se u samo dvije trećine objekata može stanovati.

Devetero članova obitelji Kosić svoju kuću sada može samo gledati, u nju ne smiju jer nije sigurna. Zdravlje im je otprije narušeno, primanja su im mala, a sada su i stalno u strahu od koronavirusa. Potres je, kažu, pokazao koliko život može biti okrutan.

Tomislav Kosić je slabovidan, preživio je tri infarkta, moždani udar - njegova obitelj sada dijeli sudbinu još 600 sugrađana u studentskom domu u Cvjetnom naselju, a zajednička im je želja - opet imati dom.

- Muči me to što sam invalid, daleko mi je i doktor. Trebao sam ići na operaciju srca, međutim to je sad otkazano, kazao je Kosić.

- Svaki dan mi je isti. Kao čekam, čekam nešto, a ne događa se ništa pozitivno, kazala je Ankica Kosić.

Mnogima je čekanja već dosta, na rubu su živaca, pitaju se hoće li uskoro grad i država za njih pronaći rješenje. Iz grada kažu - imaju 44 slobodna stana - za njihovu će se dodjelu napraviti lista prioriteta prema socijalnom statusu.

- Imovinski cenzus, broj članova obitelji i ne daj Bog još treći čimbenik je i bolest u obitelji. Imate različitih ljudskih sudbina, na tragu toga će se napraviti lista, izjavio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Uskoro se očekuje i poseban zakon kojim će se regulirati pomoć za stradale u potresu.

Više doznajte u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!