19:37 / 29.04.2021.

Autor: Boris Kanazir, Borko Brunović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Stanovnici Banovine na budućnost gledaju sa strepnjom

Četiri mjeseca nakon potresa

Četiri mjeseca nakon potresa

Foto: Dnevnik / HRT

Prije točno četiri mjeseca razorni potres magnitude 6, 2 prema Richteru promijenio je kartu Sisačko-moslavačke županije i živote ljudi. Iz domova koje su godinama gradili, tisuće ljudi preseljene su i privremeno zbrinute u kontejnerima i mobilnim kućicama gdje čekaju početak obnove.


Već uobičajeno poslijepodne u jednom od kontejnerskih naselja u Petrinji. Na život u malo prostora, bez trunke luksuza, stanovnici su se naviknuli.

- Snalazimo se, premda tu sam blizu kuće pa obiđem svaki dan, to mi je lakše, rekla je Kata Šešerin iz Petrinje.

Oni koji su nakon potresa među prvima spašavali ljudske živote - i dalje su na terenu. Gorski spašavatelji sada iz urušenih kuća izvlače vrijednosti.

- U ovom slučaju su to bile razne arhive i dokumenti tako da pomažemo u tom slučaju. Zgrade se ruše, upravo ta što smo danas bili ruši se već sutra ujutro i u zadnji tren pokušavamo spasiti što se spasiti dam rekao je Marijan Veble iz HGSS-a Novska.

Svoje domove kontejnerima su nakon potresa morali zamijeniti i mnogi Siščani. Gospođe Nevenka i Zlatica kažu - u naselju je dobro, imaju sve što im treba, ali na budućnost gledaju sa strepnjom.

- Teško ti je kad si se mučio i otplaćivao i ostao si na kontejneru. Sad je dobro, ali kako će biti ako nas zima zakači - ne znam, kaže Nevenka Barš iz Siska.

- Nitko ne može znati što će biti i što ćemo očekivat, šta će riješiti jer je nas prepuno. Moja je zgrada sa 140-150 stanova. Sve crveno, dodaje Zlatica Stojčević.

Zahtjev za obnovu dosad je podnijelo više od 7500 ljudi. Popravak manje oštećenih zgrada samo što nije počeo.

- I to je prva radnja koja će krenuti u ponedjeljak 3. svibnja. Dakle 5000 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu. To se prvenstveno odnosi na dimnjake, zabatne zidove i na krovišta, rekao je Tomo Medved, načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa.

Nada da će se uskoro i graditi stanovnike Banovine drži uzdignute glave.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!