Stanovnici Gračana traže bolje održavanje gračanskog tunela

22.08.2022.

16:43

Autor: Fabijan Kale/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Gračanski tunel

Gračanski tunel

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Gračanski tunel kojim se išlo do stare Sljemenske žičare, a sada gleda na novu - nije održavan. Asfaltirana staza u tunelu koju su oštetili strojevi za vrijeme gradnje nije obnovljena, a velik je problem izmet pasa koji vlasnici za svojim ljubimcima ne uklanjaju.

Građen je pedesetih godina prošlog stoljeća, koristili su se njime planinari i rekreativci na putu do žičare. Nakon gradnje nove žičare dobio je novu rasvjetu, no danas se ne održava kako treba.

- Najveći problem je što se u njemu sada u zadnje vrijeme ljudi sa psima šeću, ne čiste iza svojih pasa izmet, a veliki problem je bio i za vrijeme gradnje žičare. Pionir - izvođač radova je kamionima, strojevim preko 40 tona prolazio. Uništena je ova staza koja je jedina bila malo asfaltirana, ističe bivši predsjednik Mjesnog odbora Gračani Marijan Kos.

Nekoliko je puta tražio je da se staza uredi, no ona još nije obnovljena. Nisu ni postavljene kante za pseći izmet koje je mjesni odbor tražio još prije tri godine. Iako su uređene klupe na ulazu u tunel, šetnica na izlazu iz tunela je zapuštena.

Turisti i planinari ovakvom se stanju podsmjehuju i fotografiraju ga. Borba je bila i za povratak doniranog dječjeg igrališta te ploče koju su stanovnici podignuli u čast Ivici i Janici Kostelić.

Tunel Gračani nekoliko je desetaka metara udaljen od početne stanice nove žičare. Stanovnici Gračana ponovno traže od Grada njegovo bolje održavanje - kako bi planinare i rekreativce dočekao ljepši ulaz u Park prirode Medvednica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!