Stanovnici Pule napokon dočekali novu bolnicu

17.01.2022.

06:59

Autor: Petra Neuner Geržinić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Nova pulska bolnica

Nova pulska bolnica

Foto: HTV / HRT

Nakon završetka rekonstrukcije nekadašnje ginekologije i posljednjeg tehničkog pregleda, Opća bolnica Pula dobila je uporabnu dozvolu. Najveći je to projekt u zdravstvu u Istarskoj županiji vrijedan 780 milijuna kuna, čije je svečano otvorenje odgođeno zbog epidemije.

Napokon! - kažu građani Istre, ali i zdravstveni djelatnici. Gradnja nove bolnice počela je u siječnju 2015. Stara Mornarička bolnica otvorena je davne 1861., a pacijenti su se zbrinjavali na dvije lokacije. 

- Prije je to bilo raštrkano, zgrade su bile stare, to se vidjelo čim se ušlo, međutim sada je sve divno.

- Tamo je bilo mizerno, ali ovdje je odlično, govore građani u anketi. 

Uložen je doista velik napor kako bi se pacijentima osigurala skrb tijekom izgradnje i preseljenja, a u posljednje dvije godine i pandemija je dodatno otežala cijeli proces. 

- Stvarno, kada čovjek gleda unatrag, ne mogu reći da je to ravno čudu, ali graniči s čudom da smo izdržali, da smo ostali relativno normalni i da smo cijelo vrijeme uspjeli pružati zdravstvenu uslugu našim građanima i šest turističkih sezona, ističe ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić

Izvan sezone pulskoj bolnici gravitira malo manje od 200 tisuća ljudi. Koji su strpljivo čekali kraj izgradnje. Prvi je, u idealnom scenariju, bio predviđen još 2018. 

- Godina prije, godina kasnije, nakon 40 godina čekanja vjerujem da godina nije previše. Mislim da sada naši građani imaju puno kvalitetniju skrb i povjerenje u sustav i ne moraju ići u Rijeku i Zagreb, ističe istarski župan Boris Miletić.  

Bolnicu zajednički financiraju Županija, odnosno gradovi i općine, te država, odnosno Ministarstvo zdravstva sa 75 posto. 

- Rijeka i Pula su doista nešto na što možemo biti ponosni, što će u budućnosti predstavljati znatan iskorak u pružanju i kvalitetne zdravstvene zaštite, ali isto tako i omogućavanje dostupnosti, ističe ministar zdravstva Vili Beroš

A ni toga ne bi bilo bez tehničke podrške. Da bi sve funkcioniralo na odjelima, nužan je tehnički nadzor cijelog sustava. 

- S obzirom na to da je nova bolnica radikalno drugačija i pristup drugačiji. Više se svodi na nadzor i upravljanje sustavima, morali smo se obučiti, ispravno voditi, a manje sitni popravci što je nekad bilo, ističe Marino Reljica Kostić, rukovoditelj službe informatičkih i tehničkih poslova.

Nekada je pacijentima dodatan pritisak stvarao odlazak u derutnu bolnicu s opremom starijom od 18 godina. U novu, suvremenu medicinsku opremu uloženo je 200 milijuna kuna.  

- Neminovno je da si napet, u strahu kad dođeš u jednu takvu zdravstvenu ustanovu, pa da imaš uvjete koji minimalno zadovoljavaju tvoje potrebe, mislim da je to sada jedan standard koji možemo pružati i sa zadovoljstvom reći da smo bolnica 21. stoljeća, ističe glavna medicinska sestra OB-a Pula Irina Pucić

A da bi zasjala u punom sjaju, potrebno je još samo završno uljepšavanje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!