19:27 / 28.04.2021.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Novi dan - stare razmirice Milanovića i Plenkovića

Predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković

Predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković i danas su u novoj rundi prozivanja. Ponovno su komentirali protokol proslave obljetnice Bljesak u Okučanima te proces imenovanja veleposlanika, a za središnji Dnevnik HTV-a o tome je izvijestio novinar Eugen Husak. 

Predsjednik i premijer nastavili su gdje su jučer stali. Zoran Milanović iz Knina poručuje kako još razmišlja hoće li vojnom vrhu zapovijediti da ne dođe na proslavu Bljeska u Okučane.

- Bilo bi normalno da imamo zajedničko obilježavanje, među ostalim i zato da vojska ne mora ići nekoliko puta ili da im ja kažem da budu samnom kao zadnja dva puta. To nije način, kazao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

- Svaki takav potez koji bi na obilježavanju vojno redarstvene akcije Bljesak, nakon 26 godina, isključio vojsku, djeluje mi loš, nerazuman, neracionalan i nelogičan, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Nakon što je jučer premijer poručio da nema imenovanja veleposlanika prema modelu pola predsjednikovi-pola Vladini ljudi, kao što su, kako je rekao, radili naši Kissingeri Mesić i Josipović, uzvratio je Milanović u istom stilu.

- Pretpostavljam da gospodin Plenković, koji je previše godina proveo na drugorazrednim poslovima u ministarstvu, osjeća jaki afinitet i da se želi junačiti alkarski pred ljudima u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Mislio sam da je on to prerastao. Hrvatski Kissinger, Milan Stojadinović, kazao je Milanović. 

Dakle mi imamo, kaže Plenković, nekoga tko je izabran za predsjednika koji je u biti jedan licemjer, koji sve što govori o drugima zapravo stalno priča o sebi.

Milanović tvrdi i da Plenković laže kada govori da je popis predloženih veleposlanika poslan u njegov ured. 

- To ne postoji. To je non paper, non existent. Nema popisa. Tko god ga je sastavljao i nekome nešto obećavao, manipulira, kaže Milanović.

- Loptica je u Uredu predsjednika. Neka pita svojeg predstojnika ureda koji se više puta sastajao s gospodinom Grlićem Radmanom, rekao je Plenković.

Sukob se nastavio i vezano za diplomatsku karijeru aktualnog ministra vanjskih poslova.

- Ja nisam radio u nabavci ćumura. On je bio odgovoran za to, papire i toalet papir. Pa nije on bio diplomat. On je bio blizak rođak ili prijatelj ministra koji je bio tajnik ministarstva, rekao je Milanović.

Plenković odgovara da je Grlić Radman bio veleposlanik u Njemačkoj i Mađarskoj, dok je Milanovićeva diplomatska karijera, kaže, poprilično nevidljiva.

- Milanovića se kao diplomata nitko ne sjeća, ništa. On nije ostavio nikakav trag. Mene na Europskom vijeću u pet godina nitko za njega nije pitao. Toliko o njegovom velikom utjecaju na razini Europe. Ono po čemu ga se u Bruxellesu sjećaju je po kupovini rabljenih vozila - to je rezime, rekao je Plenković.

Sukob je nastavljen i oko pitanja tko je prvi počeo. Milanović podsjeća da mu je Plenković odmah nakon pobjede obećao tvrdu kohabitaciju.

- Zašto? Što je bio nizak tlak, visok tlak, pao mu šećer? Zašto je to rekao? Dakle čovjek je najavio nered. Nered, nered, to je Plenkovićeva zasluga, kaže Milanović.

Plenković uzvraća da je odmah nakon predsjedničkih izbora nazvao i čestitao, dok Milanović nakon poraza na parlamentarnima nije.

- Nema traga poziva, nema. Znači nismo još čestitali 2016. Tu je taj kompleks. Tu su korijeni apsolutno neprimjerenog ponašanja, izjavio je Plenković.

Novi nastavak političkog dvoboja možda ćemo gledati već sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!