17:57 / 07.06.2020.

Autor: Tamara Marković/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Starije osobe česte žrtve prijevare

-

-

Foto: - / -

Čak 93% starijih osoba ne zna razliku između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, što ih stavlja u posebno osjetljiv položaj.
Prošle godine prijavljeno je više od 6000 kaznenih djela protiv imovine u kojima su žrtve bile osobe starije od 60 godina. Procjenjuje se kako je stvarna brojka još veća, jer većina slučajeva ostaje neprijavljena.

Financijsko ili ekonomsko zlostavljanje sve je češća pojava među starijom populacijom. Pravno se pokriva na različite legalne načine.

Čak 93% starijih osoba ne zna razliku između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, što ih stavlja u posebno osjetljiv položaj.

- Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju nemojte potpisati ni s vlastitom djecom. To je vrlo opasan oblik ugovora zato što kada ga potpišete kada postane važeći, Osoba koja Vam daje uzdržavanje dobiva u posjed vašu nekretninu ili pokretninu ili što se već nalazi u ugovoru, govori Martina Belić, voditeljica projekta "Pazite kome vjerujete".

Prevaranti su najčešće njima bliske osobe.

- Najčešće su ljudi prevareni od članova obitelji, od poznanika i od onog što bi mi nazvali profesionalni uzdržavatelja koji gledaju tko je sam i da li treba nekakvu pomoć i onda tu oni uskaču i na brzinu se potpisuju ugovori vezani za dosmrtno i doživotno uzdržavanje, objašnjava Sunčica Polovina Jurca, pravnica u Sindikatu umirovljenika Hrvatske.

U slučaju sudskog spora zbog prijevare, najveći je problem sporost postupka.

- Sami primatelji uzdržavanja koji su osobe starije životne dobi jednostavno ne dožive kraj spora. Prijedlog Sindikata umirovljenika Hrvatske je da se u Zakonu o parničnom postupku uvede odredba po kojoj bi ti postupci bili hitni. Da se odluka o raskidu uzdržavanja donese unutar 6 mjeseci, a ne da se čeka više godina, ističe Polovina Jurca.

Stoga se prije potpisivanja bilo kakvog ugovora o uzdržavanju, starijim osobama preporučuje potražiti savjet odvjetnika ili organizacije koja pruža besplatnu pravnu pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!