Vrhunac toplinskog vala u drugom dijelu tjedna

21.06.2021.

14:01

Autor: HRT/Hina

Toplinski udar

Toplinski udar

Foto: HRT / Pixabay

Prvi dan ljeta pravi je ljetni s temperaturama koje su gotovo posvuda bile više od 30 stupnjeva.

S 33 stupnja među toplijim gradovima našao se i Osijek. I u hladovini je bilo teško izdržati današnje visoke temperature. Građani su na razne načine pokušavali pronaći osvježenje.

U Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije bilježe uobičajen broj intervencija.

- Ne bi rekli da je bio nešto povećan broj, možda su intervencije bile nešto drugačije nego što bi inače bile, više kolapsa, i kroničara koji su imali problema sa povišenim tlakom, rekla je Sandra Lea Lucić, liječnica HZHM-a Osječko-baranjske županije.

Preporuke Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" 

A Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" objavio je preporuke po kojima se starije osobe u pravilu ne smiju izlagati suncu u razdoblju 11-16 sati. Ako to čine trebaju se zaštititi šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.

Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, koje je izradilo državno Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala, pozivaju na obilato korištenje tekućine i izbjegavanje pržene hrane.

Potrebno je dnevno uzimati do dvije litre negazirane vode, juha, variva ili čajeva, te puno sezonskog voća i povrća, te izbjegavati prženu, pohanu, slatku i jako zasoljenu hrane te začinjena jela.

Uz pridržavanje uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka, a pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože znaju biti znak za uzbunu.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati sa starijom osobom, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i nekoliko puta na dan. Također je dobro da starije osobe uvijek uza se imaju osnovne podatke.

Splićani navikli na visoke temperature, no treba biti oprezan 

Splićani su navikli na visoke temperature, no treba biti oprezan i držati se preporuka liječnika.

Aida Štambuk, dr. med. iz Zavoda za hitnu medicinu rekla je da se opseg njihova posla, očekivano povećao, te da su imali dosta intervencija na otvorenom vezano uz ovu promjenu vremena.

Istaknula je i kako bi od 10-17 sati trebalo izbjegavati boraviti vani, uključujući i boravak na plaži.

Do kada će potrajati vrućina 

A HRT-ov meteorolog Izidor Pelajić rekao je da smo na pragu vrhunca prvog toplinskog vala ove godine, te da će cijeli tjedan biti obilježen vrućinom, a maksimum će biti u drugom dijelu tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!