10:43 / 12.12.2018.

Autor: HRT

State Department proslijedio Kongresu obavijest u vezi prodaje F-16

Foto: Igor Soban/Pixsell

Foto: Igor Soban/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

State Department poslao je obavijest Kongresu o transferu trećoj strani, kada je riječ o izraelskoj prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, potvrđeno je HTV-u u Washingtonu.
State Department poslao je obavijest Kongresu o transferu trećoj strani, kada je riječ o izraelskoj prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, potvrđeno je HTV-u u Washingtonu. Kongres sada ima 15 dana za notifikaciju transfera prema američkom Zakonu o izvozu oružja.

U Vladi su odlučni - proces nabave zrakoplova je u tijeku, a Izrael i SAD trebaju dati objašnjenje zašto je prodaja obustavljena. Predsjednica je izvijestila novinare da je večeras o problemu borbenih aviona razgovarala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom koji je nju nazvao.

- Vlada: Ili ćemo kupiti F-16 kakve smo tražili ili se natječaj poništava

Iako su neki detalji još uvijek neriješeni, u američkom Ministarstvu vanjskih poslova bi željeli da suradnjom svih triju strana dođe do zadovoljavajućeg rješenja. Kongres i State Department imaju istu poziciju oko Hrvatske kao američke saveznice. No to ne znači da je sve završeno. Nastavak procedure pokazuje da američka strana želi da se transfer završi, ali imaju uvjete, javlja naša dopisnica Branka Slavica.

Premijer Andrej Plenković naglašava da nesporazum između tih dviju država Hrvatsku ne opterećuju. Za ponedjeljak je najavio dugoočekivanu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će biti riječi i o novim okolnostima oko kupnje vojnih zrakoplova."Prihvatili smo ponudu stručnog povjerenstva koje je procijenilo da je izraelska ponuda najbolja. Dali smo preporuku Vladi da krene u taj posao, a Vlada je donijela konačnu odluku. Bitno je naglasiti da u Hrvatsku moraju doći onakvi zrakoplovi za kakve smo se dogovorili", poručila je predjsednica Kolinda Grabar-Kitarović.Ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako "nisu iste vojska sa i vojska bez borbenog aviona". "Proces je s naše strane vođen sustavno, temeljito i detaljno. Od naših partnera očekujem da ispoštuju ono što je ponuđeno", dodao je Krstičević u govoru povodom obilježavanja 27. obljetnice u HRZ-a  i protuzračne obrane u Zemuniku.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!