23:08 / 07.08.2019.

Autor: HRT

Stavovi o pozdravu "za dom spremni"

-

-

Foto: - / -

Je li pozdrav "za dom spremni" prihvatljiv ili nije, za koga jest i u kojim uvjetima - neka su od pitanja koja su u medijima opet aktualna.
Je li pozdrav "za dom spremni" prihvatljiv ili nije, za koga jest i u kojim uvjetima - neka su od pitanja koja su u medijima opet aktualna nakon što se taj pozdrav čuo u Kninu na obilježavanju 24. obljetnice Oluje, ali i na koncertu Marka Perkovića Thompsona na splitskoj Rivi.

Premijer Andrej Plenković kazao je da policija mora reagirati kada smatra da je došlo do prekršaja. Kasnije o tome trebaju odlučivati sudovi, dodao je.

HNS navodi da taj pozdav nije prihvatljiv te očekuje da policija radi svoj posao. Podsjeća da taj uzvik nije u skladu s Ustavom RH te da mu nije mjesto u javnom prostoru Hrvatske.

- Duboko smo uvjereni da nema potrebe ni za kakvim iznimkama, jer ljudi koji su se borili za slobodu i neovisnost, borili su se i za poštivanje Ustava RH, navodi se u priopćenju HNS. 

Reagirala je i predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš. 

To treba osuditi i jasno reći, sankcionirati, a u krajnjoj liniji i donijeti zakon. Pa tko voli, nek' izvoli i plati 10.000 eura i završi u zatvoru, dodaje.
 
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!